Rakun

Procyon lotor

Rakun

rakun

Opis: Rakun je sisar srednje veličine, poreklom iz Severne Amerike. Najveći je predstavnik porodice Procyonidae, sa dužinom tela od 40 do 70 cm i težinom između 5 i 26 kg. Sivkasto krzno se pretežno sastoji od gustog podkrzna koje im služi kao izolacija od hladnoće. Tri najupečatljivije karakteristike rakuna su njihove veoma vešte prednje šape, crna maska na licu i prstenasto prošaran rep.

Način života: Originalna staništa rakuna su listopadne i mešovite šume, ali s obzirom da su veoma prilagodljivi, proširili su stanište na planinska područja, močvare i urbane sredine u kojima se smatraju štetočinama. Rakuni imaju polno razdvojenu društvenu organizaciju. Srodne ženke uglavnom dele teritoriju, dok mužjaci žive u zasebnim četvoročlanim grupama. Rakuni su noćne životinje, ali mogu biti aktivni i danju.

Razmnožavanje: Rakuni se uglavnom pare u periodu od kasnog januara do sredine marta. Kopulacija, uključujući i predigru, može trajati duže od sata i ponavlja se tokom nekoliko noći. Graviditet traje oko 65 dana, nakon čega se okoti od 2 do 5 mladunaca. Mužjaci ne učestvuju u odgajanju mladih.

Ishrana: Svaštojedi (povrće, voće, orašasti plodovi, riba, ptičja jaja, beskičmenjaci i mali kičmenjaci).

Zanimljivosti: Rakuni su poznati po tome što “peru” svoju hranu. Reč lotor u njihovom latinskom nazivu znači “onaj koji pere”. Ljudi ponekad gaje rakune kao ljubimce zbog njihove inteligencije i radoznalosti. Međutim, kada odrastu, mogu biti vrlo destruktivni u kući i van nje. U pričama, rakun uvek igra ulogu prevaranta koji nadmudruje ostale životinje.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.