Običan marmozet

Callithrix jacchus

Običan marmozet

obican_marmozet

Opis: Obični marmozeti su veoma mali majmuni sa relativno dugim repovima. Mužjaci i ženke su slične veličine, s tim što su mužjaci malo veći. Dužina tela im je 12-15 cm, a dužina repa 29-35 cm. U proseku su teški oko 246 g. Krzno marmozeta je raznobojno, prošarano braon, sivom i žutom bojom. Takođe imaju bele pufne oko ušiju i prugasti rep. Na licu im je predeo oko nosa obojen crnom bojom, a na čelu imaju beli pramen. Na većini prstiju imaju nokte koji podsećaju na kandže, osim na nožnim palčevima.

Način života: Obični marmozeti su domaći u istočnom i centralnom Brazilu, ali ih ima i u drugim delovima Južne Amerike. Mogu se naći u raznim šumskim staništima poput Atlantskih obalskih šuma, polulistopadnih šuma, savanskih i rečnih šuma. Žive u proširenim porodičnim grupama koje broje 4-15 članova. Porodica marmozeta se obično sastoji od 1-2 plodne ženke, plodnog mužjaka, njihovih potomaka i odraslih roćaka. Jedinke koje se pare su dominantne, dok društveni status ostalih članova zavisi od starosti.

Razmnožavanje: Dugo se smatralo da su marmozeti isključivo monogami, ali je zapažena i poligamija, kao i poliandrija. Samo se dominantni mužjaci i ženke pare. Gestacioni period traje 5 meseci, a ženke su 10 dana nakon porođaja već spremne da se ponovo pare. Marmozeti obično rađaju 2 ne-identična blizanca zbog čega je ženkama potrebna pomoć svih članova porodice u odgajanju mladih. Mladi se instinktivno penju svojim majkama na leđa odakle ne silaze dobrovoljno naredne 2 nedelje. Nakon toga počinju da istražuju okolinu i postaju vrlo aktivni. U 15-om mesecu dostižu veličinu odraslih i polnu zrelost, ali se ne pare dok ne postanu dominantni.

Ishrana: Svaštojedi (seme, voće, biljni sokovi, gljive, jaja, beskičmenjaci i mali kičmenjaci).

Zanimljivosti: Marmozeti primenjuju niz zvučnih i vizuelnih signala kako bi iskazali uzbunu, agresiju ili potčinjenost. Strah iskazuju tako što pufnaste uši izravnaju sa glavom. Koriste i mirisne žlezde na grudima i oko genitalija u obeležavanju teritorije. Po drveću se kreću slično kao veverice. Mogu da vise i skaču na granama, kao i da trče po njima četvoronoški. Laboratorijska istraživanja su pokazala da prisustvo srodnog mužjaka utiče na ovulaciju kod ženki. Ovulacija se neće javiti kada su im očevi u blizini, već samo kada su u prisustvu nesrodnih mužjaka.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.