Zlatni fazan

Chrysolophus pictus

Zlatni fazan

zlatni-fazan

Opis: Odrastao mužjak je 90-150 cm dugačak, pri čemu rep zauzima dve trećine od ukupne dužine tela. Ženke su kraće sa dužinom između 60 i 80 cm. Teže oko 550 g. Mužjaci imaju zlatno-žutu ćubu, dok su im lice i vrat riđe boje. Gornji deo leđa im je zelen, tercijari su plavi, a nadplećnjaci tamno crveni. Ženke se ne ističu bojom kao mužjaci – boja njihovog perja je slična boji perja ženki običnog fazana. I mužjaci i ženke imaju žute noge i kljunove.

Način života: Žive u šumama, najčešće na planinama zapadne Kine. Hrane se na tlu, ali se gnezde na drveću tokom noći. Zimi u jatima tragaju za hranom blizu ljudskih naselja, nadomak šuma, pri čemu najviše jedu lišće pšenice i seme. Mogu da lete, ali vrlo kratko i smotano, pa zato najviše vremena ipak provode na tlu, hodajući.

Razmnožavanje: Ženke zlatnog fazana uglavnom snesu oko 8-12 jaja u aprilu, na kojima leže 22-23 dana. Ptići dobijaju perje nakon 12-14 dana. Žarku boju perja mužjaci ostvare nakon dve godine, ali dostižu seksualnu zrelost već u prvoj godini.

Ishrana: Svaštojedi (zrnevlje, lišće, seme i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Zlatni fazan je čest u zoološkim vrtovima i fazanerijama. Postoje različite mutacije zlatnog fazana, pri čemu se izdvajaju crnogrli, žuti, srebrni, boje cimeta, lososa, breskve itd. Divlji zlatni fazan je “crveno-zlatan”, po čemu ga odgajivači razlikuju od mutiranih varijacija. Neki ljudi veruju da će im se ispuniti 3 želje ukoliko uhvate zlatnog fazana. Kinezi ih smatraju vesnicima napretka i dobre sreće.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.