Zlatni breskva fazan

Chrysolophus pictus

Zlatni breskva fazan

zlatni-breskva-fazan

Opis: Zlatni breskva fazani su retka i posebna mutacija originalnog, divljeg, Zlatnog fazana. Oni nisu nastali hibridizacijom ili ukrštanjem. Odrastao mužjak je 90-105 cm dugačak, pri čemu rep zauzima dve trećine od ukupne dužine tela. Ženke su kraće sa dužinom između 60 i 80 cm. Teže oko 550 g. Mužjaci su pretežno beli, sa svetlo-zlatnim grudima i stomakom, i okovratnikom boje breskve. Svetlucava ćuba na glavi je zlatno-žute boje, a ispod oka se nalazi svetlo žuta mrlja. Pruge i linije na okovratniku nisu tamne, već su svetlije bež boje, dok su rep i krila belo obojeni. Ženke su uglavnom potpuno bele ili mogu imati svetle žuto-smeđe i braonkaste mrlje.

Način života: Divlji zlatni fazani potiču iz planinskih šuma zapadne Kine. Međutim, ova mutacija zlatnog breskva fazana se jedino može naći u zatočeništvu, u kolekcijama i fazanerijama širom sveta. Veoma je tražen, ali ga je vrlo teško naći, jer je prilično redak. Mogu da lete, ali vrlo kratko i nesigurno, pa zato najviše vremena ipak provode na tlu, hodajući. Odlično se slažu sa drugim vrstama ptica.

Razmnožavanje: Ženke ovih fazana uglavnom snesu oko 8-12 jaja u aprilu, na kojima leže 22-23 dana. Ptići dobijaju perje nakon 12-14 dana. Potpunu boju perja mužjaci ostvare nakon dve godine, ali dostižu seksualnu zrelost već u prvoj godini.

Ishrana: Svaštojedi (zrnevlje, lišće, seme i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Zlatni fazan je čest u zoološkim vrtovima i fazanerijama. Postoje različite mutacije zlatnog fazana, pri čemu se izdvajaju crnogrli, žuti, srebrni, boje breskve, cimeta, lososa itd. Divlji zlatni fazan je “crveno-zlatan”, po čemu ga odgajivači razlikuju od mutiranih varijacija. Neki ljudi veruju da će im se ispuniti 3 želje ukoliko uhvate zlatnog fazana. Kinezi ih smatraju vesnicima napretka i dobre sreće.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.