Veliki kuraso – Hoko

Crax rubra

Veliki kuraso - Hoko

veliki-kuraso

Opis: Ovo je veoma velika kokošasta ptica iz reda Galliformes. Dugačka je 78-100 cm i teška 3,1–4,8 kg. Ženke su obično manje od mužjaka. Mužjak je crn, sa kovrdžavom ćubom, belim stomakom i žutom izbočinom na kljunu. Kod Velikog kurasoa postoje tri tipa ženki: prugasti tip sa prugastim vratom, plaštom, krilima i repom; riđi tip sa braonkasto-crvenim perjem i prugastim repom; i tamni tip ženki sa crnim vratom, plaštom i repom, i prugama na krilima.

Način života: Veliki kuraso nastanjuje prašume od istočnog Meksika, preko Srednje Amerike, do zapadne Kolumbije i severozapadnog Ekvadora. Povremeno se pojavljuje u suvim područjima Jukatana, Kozumel ostrva i Kostarike. Društvena je vrsta i javlja se u grupicama od desetak ptica, mada se povremeno može videti i sam. Veliki kuraso veći deo svog vremena provodi na tlu, ali se gnezdi i spava na drveću. Veoma je teritorijalan, čak i prema drugim vrstama.

Razmnožavanje: Monogamna je vrsta. Sezona parenja im je u proleće i tokom nje formiraju porodične grupe koje čine odrasli i mladi. Mužjak obezbeđuje gnezdo koje svija na drvetu, ne predaleko od šumskog tla. Legu 2 jajeta, gde svako teži oko 200 g, i na njima leže do 32 dana. Ptiće neguju ženke oko 8 meseci. Godinu dana nakon izleganja, ptići dobijaju potpuno perje i postaju nezavisni od roditelja.

Ishrana: Svaštojedi (semenke, bobice, voće, beskičmenjaci i mali kičmenjaci).

Zanimljivosti: Veliki kurasoi imaju vrlo agresivan temperament koji često usmeravaju ka ljudima kada su u zatočeništvu. Sklonost ka agresivnom ponašanju imaju iz razloga što u prirodi često moraju da odbiju prirodne neprijatelje od sebe i svojih mladih. Kada je potencijalna grabljivica u blizini, znaju da odvuku pažnju od svojih mladih tako što se pretvaraju da su povređeni. Tokom sezone parenja, žuta izbočina na kljunu im se znatno uveća. Zbog kontinuiranog gubitka staništa i prekomernog lova u nekim područjima, ocenjen je kao Ranjiva vrsta.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.