Veliki argus

Argusianus argus

Veliki argus

veliki-argus

Opis: Veliki argus je fazan braonkastog perja, sa plavom glavom i vratom, riđim grudima, crnim dlakolikim perima na glavi i crvenim nogama. Mužjak je jedan od najvećih među svim fazanima, potpune dužine od 160–200 cm (uključujući rep od 105–143 cm) i težine od 2,04–2,72 kg. Mužjaci imaju široka i izdužena sekundarna krilna pera, ukrašena krupnim okastim šarama. Ženke su manje od mužjaka i prostijih boja, sa kraćim repovima i ne tako brojnim okastim šarama.

Način života: Veliki argus živi u džunglama Bornea, Sumatre i Malajskog poluostrva u jugoistočnoj Aziji. Samotna je ptica koja se sa drugim članovima svoje vrste susreće samo u vreme parenja. Mužjaci i ženke se rano ujutru i predveče hrane na šumskom tlu, a veći deo vremena provode odmarajući se na drveću. Ovi veliki fazani su veoma mirne i nežne ptice.

Razmnožavanje: Veliki argusi su monogami. Sezona parenja u divljini traje od aprila do ranog maja. Tada mužjak raščišćava prostor u šumi i priprema tlo za zavodnički ples. Oglašava se glasnim krikovima kako bi privukao ženku, a zatim se šepuri pred njom svojim krilima raširenim u dve ogromne lepeze ukrašene stotinama “očiju”, dok je njegove prave oči, skrivene pozadi, posmatraju. Ženka snese 2 jajeta, ređe 3, u gnezdu na drvetu, na kojima leži 25 dana. Ptići su snažni i rastu brzo. Mužjaci potpuno operjaju nakon 3 godine.

Ishrana: Svaštojedi (seme, voće i mali beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Njihovo naučno i narodno ime potiče od Argusa – džina iz grčke mitologije koji ima stotinu očiju. Mužjak Velikog argusa spada među divlje ptice sa najdužim repnim perima. Repna i krilna pera se u Borneanskoj kulturi koriste kao ukrasi na glavi. Za razliku od drugih fazana, Veliki argus nema trtičnu masnu žlezdu. Zbog neprestanog gubitka staništa, kao i prekomernog lova u nekim oblastima označen je kao Skoro ugrožen na IUCN Crvenoj listi.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.