Teminkov tragopan

Tragopan temminckii

Teminkov tragopan

teminkov-tragopan

Opis: Teminkov tragopan je fazan srednje veličine, dužine od oko 64 cm. Mužjaci teže od 980 do 1120 g, a ženke od 910 do 1100 g. Mužjaci su zdepaste, crveno-narandžaste ptice sa belim tačkama po perju, crnim kljunom i rozim nogama. Ima golu plavu kožu na licu, naduvavajući tamno plavi ober i “rogove”. Ženka je braon, sa belim tačkama na perju i plavom kožom oko očiju.

Način života: Teminkovi tragopani se mogu naći u zimzelenim šumama u kojima biraju delove sa gusto rastućim rododendronom i bambusom. Domaći su na istočnim Himalajima i migriraju uz i niz padine, u zavisnosti od temperature i perioda godine, penjući se na visine tokom toplijih meseci. Vrlo su pažljive ptice koje za razliku od većine fazana preferiraju da se gnezde na drveću.

Razmnožavanje: Ove ptice žive samostalno dok ne pronađu partnera. Sezona parenja traje od marta do aprila, nakon čega ženka snese 3-5 jaja. Period inkubacije traje od 22 do 23 dana. Mlade, koji su sposobni da hodaju i da se hrane samo par sati nakon izleganja, odgaja isključivo ženka. Već nakon 2-3 dana mladi su sposobni da prelete kratke distance.

Ishrana: Biljojedi (bobice, trava i određene biljke).

Zanimljivosti: Teminkov tragopan je dobio ime po holandskom zoologu Konradu Džejkobu Teminku. Teminkov tragopan veoma podseća na Satir tragopana, ali nasuprot njemu ima potpuno crven gornji deo tela i narandžastu kragnu. Kao i svi tragopan mužjaci, mužjak Teminkovog tragopana takođe ima živopisni ober poput portikle koja se pruža niz vrat i dva mesnata plava roga koji se izdižu iznad očiju tokom udvaranja ženki.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.