Srebrni fazan

Lophura nycthemera

Srebrni fazan

srebrni-fazan

Opis: Spada u velike fazane. Dužina mužjaka sa sve repom iznosi od 120 do 125 cm (samo rep 75 cm), a težina varira od 1400 do 2000 g. Ženke su primetno manje, sa dužinom tela od 55 do 90 cm i težinom koja varira od 1100 do 1300 g. Gornji deo tela kod mužjaka je bele boje, kao i rep (sa crnim obeležjima na većini perja), dok je donji deo sjajne, plavkasto-crne boje. Ženke su braon i imaju kraći rep od mužjaka. Oba pola imaju crveno, ogoljeno lice i crvene noge, kao i dugu, plavo-crnu ćubu na zadnjem delu glave.

Način života: Ova vrsta fazana se može naći u planinskim šumama na visinama ne višim od 2000 m. Češće se može videti na otvorenim predelima pored šuma, nego u dubini guste šume. Prizemna je ptica koja živi u grupama. Ne leti često, osim kada beži u zaklon od opasnosti. Svojim nogama i kljunom kopa po zemlji u potrazi za hranom. Uglavnom se hrani ujutru i uveče.

Razmnožavanje: Poligamna je vrsta. Dominantan mužjak se pari sa nekoliko ženki. Teritoriju brani ispuštanjem glasnih zvižduka. Mužjak izvodi ples zavođenja tokom kog mu ornamenti na glavi postaju jarkih boja. Gnezde se na tlu. Nose 6-15 jaja po leglu, na kojima leže 25-27 dana. Ptići se izlegu tokom kišne sezone i vrlo brzo počinju sami da se hrane. Ženke dostižu polnu zrelost već nakon godinu dana, a mužjaci nakon dve godine života.

Ishrana: Svaštojedi (seme, voće i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Srebrni fazan ima čak 15 podvrsta. Česta je ptica uzgajivačnica, ali je pretežno najviše ima u divljini, s tim što su neke podvrste (L. n. whiteheadi iz Hajnana; L. n. engelbachi iz južnog Laosa; L. n. annamensis iz južnog Vijetnama) veoma retke i ugrožene.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.