Snežna guska

Anser caerulescens

Snežna guska

snezna-guska

Opis: Snežna ili Plava guska, kako je još nazivaju, ima dva različita tipa obojenosti. Može biti bela (snežna) ili plavo-siva (plava). Beli tip gusaka (genetska mutacija) je potpuno bele boje, sa crnim vrhovima na krilima, dok plavi tip ima plavo-sivo perje i belu glavu, vrat i vrh repa. Oba tipa imaju ružičasti kljun i crvenkasto-roze noge. Tipična odrasla jedinka ima dužinu od 63-79 cm, teška je 2,05-2,7 kg i ima raspon krila od 135-165 cm. Oba pola izgledaju slično.

Način života: Snežne guske se okupljaju u niskim travnatim tundrama u kojima se u krugu od 10 km nalaze jezera, reke, plavne ravnice ili mora. Preferiraju obalne lagune, močvare, plimna područja i estuare, ali se mogu videti i u prerijama ili na poljoprivrednim zemljištima. Migratorne su ptice koje putuju čak od severoistoka Kanade, pa sve do Meksičkog zaliva i nazad. Putuju u velikim jatima sačinjenim od mnogobrojnih porodica. Svake godine se vraćaju na ista gnezdilišta, gde se jato rastura u monogamne parove.

Razmnožavanje: Sezona parenja počinje početkom juna. Kolonije na gnezdilištima mogu brojati desetine hiljada jedinki. Ove guske počinju da grade svoja gnezda približno deset dana nakon dolaska na mesto gnežđenja. Obično prave plitka udubljenja u zemlji koja oiviče suvom vegetacijom i paperjem. Ženka će nositi jedno jaje dnevno, sve dok leglo ne bude sadržalo 3 do 5 jaja. Ženka leži na jajima 22 do 25 dana, dok mužjak brani gnezdo i majku. Mladi operjaju posle 42-50 dana, a polnu zrelost dostižu nakon 2 do 4 godine.

Ishrana: Biljojedi (trava, korenje, seme, vodeno bilje, bobice i zrnevlje).

Zanimljivosti: Nekada se mislilo da su dva tipa obojenosti ovih gusaka zapravo dve različite vrste, ali se one međusobno polno ukrštaju i dele ista geografska staništa. Boje su im genetski kontrolisane, a kada biraju partnera, teže ka tome da izaberu onog koji liči na njihove roditelje. Individue sa mešovitim roditeljima biraju bilo koji tip obojenosti. Ove guske se često gnezde blizu Snežnih sova, najverovatnije da bi se zaštitile od grabljivica. Uspeh njihovog gnežđenja je znatno niži kada Snežne sove nisu prisutne.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.