Sivi paunaš

Polyplectron bicalcaratum

Sivi paunaš

sivi-paunas

Opis: Ovo je fazan srednje veličine, dugačak do 76 cm. Braon-sive je boje, sa fino istaknutim okastim šarama, izduženom gustom ćubom, golom roze ili žutom kožom lica, belim grlom i sivim očima, kljunom i nogama. Težak je od 450 do 910 g. Polovi su vrlo slični, ali je ženka manja, tamnija i sa manje šara.

Način života: Sivi paunaš se može naći u nizijama i gustim, vlažnim šumama u podnožju brda ili umereno visokih planina, na visinama između 100 i 600 m. Ovi fazani žive u parovima preko cele godine i veoma su teritorijalni.

Razmnožavanje: Ovo su monogamne ptice. Sezona parenja traje od marta do jula. Gnezde se na zemlji u dobro skrivenim gnezdima. Ženka uglavnom položi oko 2 jaja na kojima obično leži oko 21 dan.

Ishrana: Svaštojedi (zrnevlje, seme, trava, voće, povrće i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Sivi paunaši su mirni, prirodno pitomi fazani koji mogu da nauče da jedu iz ljudske ruke. Kao i kod paunova, mužjaci formiraju lepezu od perja kako bi pokazali prelepe “oči” svojim partnerkama. Ponekad mogu imati i do 4 mamuze na jednoj nozi. Nacionalna je ptica Mjanmara.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.