Serval

Leptailurus serval

Serval

serval-mapa
serval

Opis: Ovo je vitka mačka srednje veličine i jedini član roda Leptailurus. Visina ramena joj je 54–62 cm i može biti teška od 9 do 18 kg. Ženke su uglavnom lakše od mužjaka. Karakterišu je mala glava, velike uši, zlatnožuto do bež krzno sa crnim tufnama i prugama, kao i kratak rep sa crnim vrhom. Poleđina ušiju je crna sa belom linijom na sredini. Serval ima najduže noge od svih mačaka u poređenju sa veličinom tela.

Način života: Nastanjuje polusušne predele i šume hrasta plutnjaka blizu Mediterana, ali izbegava prašume i sušna područja. Može se naći na pašnjacima, tresetištima i u gustišima bambusa na visini do 3,800 m na planini Kilimandžaro. Preferira područja blizu vodenih površina, kao što su močvare i savane, koja mu pružaju zaklon u vidu trske i visoke trave. Samostalne su životinje koje dolaze u kontakt sa drugim članovima svoje vrste samo tokom parenja ili prilikom utvrđivanja teritorije. Njihovi susreti su retko nasilni, jer će servali radije izbegavati druge jedinke, nego se boriti sa njima za teritoriju. Aktivni su i danju i noću, a najčešće ujutru, predveče i u ponoć. Ženke su aktivnije od mužjaka.

Razmnožavanje: Oba pola polno sazrevaju u prvoj ili drugoj godini života. Ne postoji određena sezona parenja, ali se najčešće pare tokom proleća. Ženka spremna za parenje će uhoditi i zavoditi mužjaka tokom nekoliko dana, pre nego što uđe u estrus. Estrus može trajati samo jedan dan. Nakon gestacionog perioda od 10 do 11 nedelja, ženka okoti 1-4 mačeta. Mužjaci ne učestvuju u odgoju mladih. Mladi sisaju pet meseci, dok već u šestom mesecu života imaju trajne zube. Mladi ostaju sa majkom godinu dana, nakon čega traže sopstvenu teritoriju.

Ishrana: Mesojedi (manji sisari, ptice, gmizavci, vodozemci, strvine i insekti).

Zanimljivosti: Povezanost ljudi sa servalima potiče još iz vremena Starog Egipta. Oni su u egipatskoj umetnosti prikazani kao darovi ili predmeti trgovine iz Nubije. Servali se ponegde čuvaju kao ljubimci, ali s obzirom da su po prirodi divlji, njihovo držanje je u nekim zemljama regulisano zakonom. Serval ima odlično čulo sluha uz pomoć kojeg locira svoj plen. Može stajati nepomično i do 15 minuta. Kada mu se plen približi, on skače na njega sa sve četiri noge, napadajući ga sa prednjim šapama. Pri tom napadu može da skoči 2 m u visinu i čak 3,6 m u daljinu.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.