Satir tragopan

Tragopan satyra

Satir tragopan

satir-tragopan

Opis: Satir tragopan je fazan dužine 61-71 cm. Mužjaci teže od 1200 do 1600 g, a ženke od 1000 do 1200 g. Kod mužjaka, vrat, grudi i abdomen su bronzane do narandžasto-crvenkaste boje, dok su leđa tamno braon sa svetlijim braon tufnama. Imaju plavičasto do skoro crno lice i plavi ober. Noge su svetlo sivkaste, a kljun crne boje. Ženke su pretežno braon boje sa crnim mrljama.

Način života: Staništa su im vlažne šume hrasta i rododendrona sa gustim rastinjem i mestimičnim bambusom. Žive na visinama od 2500 do 4500 m tokom leta i 1800 m tokom zime. Preko leta se mogu videti u parovima, a nakon sezone parenja i u manjim grupama. U ostalim periodima godine su uglavnom samostalni. Povučene su ptice, često se kriju i veoma ih je teško videti u svom prirodnom staništu.

Razmnožavanje: Sezona parenja se odvija od maja do juna. Tipično leglo u divljini sadrži 2-3 jaja, a u zatočeništvu 4-6 jaja. Period inkubacije traje oko 28 dana. Dva do tri dana nakon izleganja, ptići su već sposobni da lete. Mladi ostaju sa majkom tokom prve godine, a polno sazrevaju nakon 2 godine.

Ishrana: Svaštojedi (seme, bobice, lišće i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Iako su najmanje ugroženi među tragopanima, Satir tragopani se i dalje suočavaju sa raznim pretnjama. Zbog prekomernog izlovljavanja i uništavanja njihovog staništa, populacija im se znatno smanjila. Meso Satir tragopana je jedno od omiljenih lokalnih jela na Himalajima.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.