Šarena utva

Tadorna tadorna

Šarena utva

sarena-utva

Opis: Šarena utva svojim izgledom i dimenzijama podseća na malu, kratkovratu gusku. Duga je oko 67 cm, sa težinom izmeću 562 g i 1,4 kg, i rasponom krila od 110-133 cm. To je patka crvenkastog kljuna, rozih nogu, belog tela sa kestenjastim šarama, crnog stomaka i tamno zelene glave i vrata. Polovi su slični, ali je ženka manja, sa specifičnim belim oznakama na licu. Mužjak ima istaknutu izraslinu na kljunu ispod čela.

Način života: Šarene utve su veoma društvene i vole da žive u velikim jatima koja broje i do 50 ptica. Ova vrsta je najviše vezana za jezera i reke otvorenih staništa. Gnezde se u zapadnoj Evropi, preko srednjeg istoka i centralne Azije, sve do severoistočne Kine, dok zime provode južno od ovih krajeva, u severnoj Africi. Zimi je česta na odgovarajućim estuarima i plavnim blatnicama. Tokom mitarenja mogu formirati ogromna jata (do 100,000 ptica).

Razmnožavanje: Šarene utve su monogamne ptice. Jednom kada nađu partnera, ostaju sa njim čitavog života. Gnezda prave u pećinama, napuštenim jazbinama i drugim, sličnim mestima. Ženke polažu do 12 jaja tokom maja, kojima je potrebno oko mesec dana da se izlegu. Oba roditelja brinu o mladima, koji mogu da lete već nakon šest do osam nedelja. Ubrzo nakon toga, mladi napuštaju gnezda.

Ishrana: Svaštojedi (trava, korenje, alge, zrnevlje, seme i mali beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Kada su u opasnosti, mladi zarone u vodu kako bi izbegli grabljivice, dok odrasli lete što dalje od mladih, odvlačeći pažnju grabljivicama. Gakanje mladih zvuči kao truba automobila. U Srbiji je ova ptica strogo zaštićena zakonom i zabranjeno je loviti je.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.