Rozenkolis

Agapornis roseicollis

Rozenkolis

rozenkolis

Opis: Rozenkolis, poznat i kao ljubavna ptica ružičastog lica, je mala vrsta papagaja. Teži oko 55 g, pri čemu su ženke nešto malo teže od mužjaka. Dužine su oko 17–18 cm, sa prosečnom dužinom krila od 106 mm i dužinom repa od 44–52 mm. Divlje jedinke su pretežno zelene, sa plavim donjim delom leđa. Lice i grlo su rozi, sa tamnijim delom na čelu i iznad očiju. Kljun im je žuto-siv, oči braon, a noge i stopala sive boje. Plava mutacija obojenosti se javlja i kod divljih i kod zatočenih jedinki, mada nije toliko česta. Veštačkim ukrštanjima izdvojeno je nekoliko različitih mutacija obojenosti.

Način života: Rozenkolis je jedna od najlepših ptica iz roda Agapornis (Ljubavne ptice). Domaća je vrsta u suvim regionima jugozapadne Afrike poput pustinje Namib. Ova ptica naseljava suve regione u blizini stajaćih voda. Staništa koja koristi su polupustinje, planine, širokolisne šume i šumarci, ali je najbitnije da se bar nekolicina drveća nalazi blizu vode. Mogu se naći na nadmorskim visinama do preko 1500 m. Veoma je društvena ptica koja se kreće u jatima od minimum 5 jedinki, s tim što tipična grupa uglavnom broji izmeću 5 i 20 ptica.

Razmnožavanje: Ova ptica se sezonski razmnožava u divljini, ali se u veštačkim uslovima razmnožava tokom cele godine. Prosečno snesu 4-6 jaja po sezoni, između februara i aprila. Pripitomljene ptice snesu i do 8 jaja. Jaja se izlegu nakon 23 dana inkubacije, a mladi operjaju sa 43 dana starosti. Mladi obrazuju parove već nakon 2 meseca života, a takođe tada već tragaju za sopstvenim gnezdima.

Ishrana: Biljojedi (semenke, zrnevlje, orašasti plodovi, voće).

Zanimljivosti: U divljini, Rozenkolisi se obično razmnožavaju u velikim komunama sačinjenim od gnezda ptica iz porodice pletilja. Nije poznato da li ih pritom isteruju iz gnezda ili naseljavaju njihova već napuštena gnezda. U veštačkim uslovima Rozenkolisi sami prave svoja gnezda. Ženka skida koru drveta kljunom u relativno jednake trakice i upleta ih u perje na leđima kako bi ih prenela do gnezda. Zajedno sa mužjakom zatim pravi gnezdo u obliku duboke šolje koristeći koru, lišće i slamčice. Kada je hladno, ove ptice nakostreše perje i šćućure se zajedno u grupi od 4-5 jedinki kako bi održavale toplotu. Najčešći su ljubimci zbog svoje lepote, veličine i lakoće gajenja i razmnožavanja.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.