Racka ovca

Ovis aries strepsiceros hungaricus

Racka ovca

racka-ovca

Opis: Ova rasa ovce je jedinstvena, jer se kod oba pola javljaju dugi, spiralno uvijeni rogovi, koji mogu da narastu i do 60 cm dužine. Najčešće su svetlo braon boje, ali neke individue mogu biti i crne. Mužjaci su teški od 62 do 86 kg, a ženke od 45 do 65 kg. Maksimalna visina za mužjake je 72 cm, a za ženke 66 cm.

Način života: Racka je stara mađarska rasa ovce, koja je došla na prostore Karpata i Panonske nizije zajedno sa Mađarima u devetom veku. Danas ih najviše ima u mađarskim Hortobađi stepama i u nekim delovima Karaš-Severina u Rumuniji. Ova višenamenska rasa domaće ovce je veoma izdržljiva i koristi se za proizvodnju mesa, mleka i vune.

Razmnožavanje: Dominantan ovan se pari sa većom grupom ovaca. Iako se većina ovaca pari sezonski, neke su u mogućnosti da se pare tokom cele godine. Ženke generalno dostižu polnu zrelost sa 6 do 8 meseci, dok ovnovi sa 4 do 6 meseci. Graviditet kod ženki traje oko pet meseci. Većina ovaca ojagnji jedno, ređe dva jagnjeta (blizanci).

Ishrana: Biljojedi (trava, seno, zrnevlje, voće i povrće).

Zanimljivosti: Pored proizvodnje mesa, mleka i vune, Racka ovca se često koristi i za ukrštanje sa drugim rasama ovaca, jer ima sposobnost da prenese osobine izdržljivosti i otpornosti na svoje potomke. Meso joj je veoma ukusno, dobrog kvaliteta i ima vrlo malo loja. Tokom laktacionog perioda može dati i preko 60 l mleka. Racka ovca je u Mađarskoj pod zaštitom države i smatra se ugroženom vrstom.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.