Prstenorepi lemur

Lemur catta

Prstenorepi lemur

prstenorepi-lemur-mapa
prstenorepi-lemur

Opis: Prstenorepi lemuri imaju dužinu tela od 39 do 46 cm, dok samo rep može biti dug između 56 i 63 cm. Prosečna težina im je oko 2,2 kg. Dug, baršunast rep ima crne i bele prstenove celom dužinom (12-13 belih
i 13-14 crnih) i uvek se završava crnim prstenom na vrhu. Telo je prekriveno gustim krznom koje varira od braon do sive boje. Stomak im je svetliji i može biti svetlo sive, braonkaste ili bele boje. Imaju belo lice sa tamnim delovima oko očiju i njuške. Na prednjim i zadnjim udovima imaju po četiri tanka prsta i palčeve, sa tamnim noktima na vrhu.

Način života: Prstenorepi lemuri se jedino mogu naći u južnim i jugozapadnim delovima Madagaskara. Preferiraju visoke šume, kao i šume blizu rečnih korita, ali se mogu naći i u suvim grmljacima, planinskim vlažnim šumama i listopadnim šumama. Mogu da podnesu temperature od -12 do 48 stepeni celzijusa. Žive u grupama od 15 do 20 jedinki. Ženke ostaju u istoj grupi od rođenja, dok mužjaci menjaju grupe na 2 do 5 godina. Ove grupe su visoko društveno organizovane sa složenim međusobnim interakcijama. Kao i kod svih vrsta lemura, ženke su društveno dominantnije u odnosu na mužjake u svim okolnostima.

Razmnožavanje: Sezona parenja traje od polovine aprila do polovine maja sa gestacionim periodom od 130 do 140 dana. Mladi počinju da se rađaju od početka avgusta, sa završetkom u septembru. Polnu zrelost dostižu sa 2,5 do 3 godine. Ženke stare 3 do 4 godine imaju veće šanse da začnu i rode zdrave potomke nego mlađe ženke. Ženke rađaju jedno, ređe dva mlada (blizanci). Ženke se tokom estrusa uglavnom pare sa više mužjaka. O mladima se brine isključivo majka. Mladi lemuri prelaze na čvrstu hranu nakon 2 meseca, a potpuno se odvajaju od majke nakon 5 meseci života.

Ishrana: Svaštojedi (voće, povrće, lišće, bilje, insekti i mali kičmenjaci).

Zanimljivosti: Tokom hladnih jutara, prstenorepi lemuri imaju običaj da se sunčaju kako bi se ugrejali. To rade okrenuti ka suncu u sedećem položaju koji podseća na Lotus položaj u meditaciji odnosno „obožavanje sunca”. Prstenorepi lemuri su jedni od najvokalnijih primata, jer proizvode veoma složene glasove uz pomoć kojih održavaju odnose u grupi ili upozoravaju grupu na opasnost od grabljivica. Tokom agresivnog ponašanja, mužjaci stupaju u tzv. „smrdljive borbe”, koje podrazumevaju da mužjaci trljaju repove o svoje mirisne žlezde, a zatim mašu njima na protivnike. Iako se dobro razmnožava u zatočeništvu i spada u najbrojnije lemure u zoološkim vrtovima širom sveta, prstenorepi lemur je ipak upisan na IUCN Crvenoj listi kao ugrožena vrsta zbog uništavanja njegovog staništa, trgovine i nelegalnog lova radi mesa.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.