Plavožuti makao – ara

Ara ararauna

Plavožuti makao - ara

plavozuti makao ara

Opis: Plavožuti makao – ara je ptica koja može da dostigne dužinu od 76 do 91 cm i težinu od 0,9 do 1,8 kg, što ih čini jednim od najvećih članova svoje porodice. Raspon krila im je 104-114 cm. Živopisnih su boja, sa plavim leđima i krilima, žutim stomakom i grudima i zelenim čelom. Kljun, vrat i noge su im crne boje. Imaju golu, belu, kožu na licu, sa nekoliko crnih pernatih linija oko očiju.

Način života: Plavožuti makaoi se mogu naći u močvarnim i priobalnim predelima prašuma. Gnezde se visoko na drveću kako bi izbegli predatore. Najčešće su u paru, ali se mogu grupisati i u jata. Ekstremno su oprezni i na svaki znak opasnosti odlete u nebo, ispuštajući glasne krike.

Razmnožavanje: Plavožuti makaoi dostižu polnu zrelost sa 3-4 godine starosti. Sezona parenja se odvija u prvoj polovini godine, a pare se na jednu do dve godine. Ženke nose 2-3 jaja na kojima leže od 24 do 28 dana. Nakon tri meseca mladi postaju nezavisni. Oba roditelja pokazuju veliku agresivnost prema uljezima, kako bi zaštitili svoje mlade.

Ishrana: Biljojedi (semenke, zrnevlje, orašasti plodovi, voće).

Zanimljivosti: Plavožuti makao koristi svoj snažan kljun za lomljenje ljuske oraha, kao i za penjanje po drveću. Uništavanje staništa u Južnoj Americi usled zagađenja, seče šuma i industrijskog razvoja utiče na smanjenje populacije ove ptice. Veoma su popularni ljubimci zbog svoje lepote, složenog ponašanja i mogućnosti oponašanja zvukova i glasova. Inteligentne su i druželjubive životinje i mogu jako da se zbliže sa svojim vlasnicima, ukoliko ih pravilno gaje.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.