Platinasti fazan

Chrysolophus pictus mut. luteus

Platinasti fazan

platinasti-fazan

Opis: Platinasti fazan je mutacija obojenosti originalnog Zlatnog fazana. Obojen je žutom bojom tamo gde je Zlatni fazan obojen crvenom. Ima bledi braonkast rep sa tamnijim mrljicama i braon obojena krila. Ženka je bledo zlatna sa braon tamnim prugama. Odrastao mužjak je 90-105 cm dugačak, pri čemu rep zauzima dve trećine od ukupne dužine tela. Ženke su kraće sa dužinom između 60 i 80 cm. Teže oko 550 g.

Način života: Platinasti fazani se ne mogu naći u divljini, već samo u zatočeništvu. Potrebno im je obezbediti dosta hladovine, jer na suncu njihovo brilijantno perje bledi. Mogu da lete, ali vrlo kratko i nesigurno, pa zato najviše vremena ipak provode na tlu, hodajući. Ovi fazani se veoma dobro slažu sa drugim vrstama ptica.

Razmnožavanje: Ženke fazana uglavnom snesu oko 8-12 jaja u aprilu, na kojima leže 22-23 dana. Ptići dobijaju perje nakon 12-14 dana. Žarku boju perja mužjaci ostvare nakon dve godine, ali dostižu seksualnu zrelost već u prvoj godini.

Ishrana: Svaštojedi (zrnevlje, lišće, seme i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Platinasti fazan je razvijen u Italiji sredinom 50-tih. Čovek po imenu Alesandro Giđi je na poklon dobio mutiranog platinastog mužjaka od kojeg je uspeo da razmnoži mnoštvo platinastih fazana. Neko vreme su bili vrlo skupoceni i retki, ali su danas vrlo rasprostranjeni u fazanerijama i zoološkim vrtovima širom sveta.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.