Patuljasta koza

Capra aegagrus hircus

Patuljasta koza

patuljasta-koza

Opis: Patuljasta koza pripada ahondroplazičnoj rasi koza. Ahondroplazija je genetski poremećaj čija je glavna karakteristika patuljasti rast. Ove koze su male, kompaktne i zdepasto građene. Visina grebena im je od 40 do 50 cm, a težina tela između 25 i 40 kg. Mogu biti raznih boja: od bele/karamel do tamno crvene, sive do crne poprskane tačkama, potpuno crne i braon. Mužjaci imaju karakteristične duge brade i grivu koja se pruža preko ramena. Oba pola imaju rogove, koji su kod ženki primetno manji.

Način života: Patuljaste koze više vole da brste lišće, bilje, grančice, grmlje i puzavice, nego da pasu travu. Kao domaće životinje žive na farmama, a u divljini se mogu naći na strminama i pašnjacima. Odlično su prilagođene svom prirodnom staništu i genetski su otporne na nematode koje štete drugim vrstama koza. Veoma su društvene i preferiraju život u grupi. U divljini veličina ovih grupa može brojati od 5 do 20 članova.

Razmnožavanje: Patuljaste koze su veoma plodne. Obično se pare kasno u jesen ili početkom zime. Ženke dostižu polnu zrelost sa godinu dana. Gestacioni period im traje oko 150 dana. U petom mesecu, kada dostignu polnu zrelost, mužjaci ispuštaju snažan miris iz svojih mirisnih žlezda na glavi, kojim privlače ženke za vreme sezone parenja. Tada se sudaraju glavama kako bi utvrdili dominaciju u hijerarhiji, a najdominantniji mužjak se pari sa svim ženkama. Rađaju 1 do 2, ređe 3 jareta. Nakon 10 meseci jarići se osamostaljuju.

Ishrana: Biljojedi (lišće, bilje, grmlje, seno, povrće, voće i zrnevlje).

Zanimljivosti: Pripitomljavanje koza datira još iz 7500-te godine p.n.e. Pokazale su se veoma dobro na farmama zbog svoje sposobnosti da prežive na mestima na kojima krave i ovce ne mogu. Danas se uzgajaju kao ljubimci i zarad mesa i mleka. Vrlo su druželjubive, pa se drže i u zoo vrtovima širom sveta. Imaju papke sa dva prsta, pravougaone zenice i četvorodelni želudac. Ovakvi papci im omogućavaju lakše penjanje, dok im specifične zenice pomažu da vide i do 280 stepeni oko sebe. Starost im se može odrediti brojanjem godova na rogovima.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.