Patka njorka – crnka

Aythya nyroca

Patka njorka - crnka

patka-njorka-crnka

Opis: Mužjak ima tamno kestenjastu glavu, grudi i bokove, kojima kontrast daje čisto belo podrepno perje. Tokom letenja im se vide beli stomak i beli podkrilni deo. Ženke su pretežno braon boje, bez izraženih kontrasta. Mužjaci imaju žute oči, dok ženke imaju braon oči. Teže od 650 do 800 g. Dužine su oko 42 cm i imaju raspon krila od 63 do 67 cm.

Način života: Patka njorka preferira plitke slatke vode sa potopljenom i plutajućom vegetacijom, kao i gustom visokom vegetacijom na obalama. Ovo su druželjubive ptice, ali su manje društvene od drugih vrsta roda Aythya. Mogu da formiraju velika jata tokom zime, često izmešana sa drugim patkama ronilicama. U regionima u kojima je česta, formira kolonije na ostrvcima, obično u asocijaciji sa galebovima.

Razmnožavanje: Ove ptice počinju sa formiranjem parova od januara. Jaja polažu krajem aprila ili početkom maja u gnezda koja su na zemlji i u blizini vode, a ponekad prave i plutajuća gnezda među visokom vegetacijom. Inkubacija jaja traje 25-27 dana, a mladi dobijaju perje nakon 55-60 dana. Ove ptice se uglavnom hrane noću, najčešće roneći ispod površine vode.

Ishrana: Svaštojedi (vodeno bilje, beskičmenjaci i mali kičmenjaci).

Zanimljivosti: Patka njorka je u opasnosti zbog uništavanja i razaranja njenih omiljenih staništa od strane ljudi. Unošenje stranih vrsta je takođe imalo negativan uticaj na njihovo stanište. Ove patke su ugrožene i zbog nedozvoljenog lova, jer ih u velikom broju ubijaju tokom jesenje selidbe i u njihovim zimskim staništima.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.