Papagaj tigrica

Melopsittacus undulatus

Papagaj tigrica

papagaj-tigrica

Opis: Divlje tigrice su 18 cm duge. Teže od 30 do 40 g i imaju raspon krila oko 30 cm. Telo im je svetlo zelene boje (stomak i zadnji deo leđa), sa mrko-plavim oznakama na žutim leđima i krilima. Vrlo je lako odrediti pol tigrica, uglavnom po boji cera (deo iznad kljuna). Odrasli mužjaci imaju svetlo ili tamno plave cere, dok ženke imaju cere bež boje, van sezone parenja, i braon cere tokom sezone parenja.

Način života: Tigrice naseljavaju delove polu-sušnih i polu-vlažnih staništa u unutrašnjosti Australije. Sezonski migriraju na sever svake zime zbog novih izvora hrane. Tigrice se okupljaju u velika jata i veoma su društvene životinje. Čini se da ne postoji hijerarhija u grupama zasnovana na borbama između individua, jer su borbe vrlo retke, ali ženke mogu biti znatno agresivnije od mužjaka.

Razmnožavanje: Monogamne su ptice koje se razmnožavaju u sklopu velikih kolonija u svom reonu. Parenje se odvija tokom bilo kog doba godine, ali je najzastupljenije kada ima hrane u izobilju. Gnezda prave u rupama drveća, živim ogradama ili deblima na zemlji. Nose četiri do šest jaja na kojima leže 18-20 dana. Mladi dobijaju perje 30 dana nakon izleganja.

Ishrana: Biljojedi (semenke, zrnevlje i orašasti plodovi).

Zanimljivosti: Tigrice iz svog prirodnog staništa u Australiji su znatno manje od onih u zatočeništvu. Ova vrsta papagaja se u veštačkim uslovima može dobiti u raznim bojama i šarama (plava, siva, zeleno-siva, lila, bela i plavo-žuta). Kao i većina vrsta papagaja i tigrice imaju fluorescentno perje vidljivo pod UV svetlom – fenomen koji je verovatno povezan sa odabirom partnera pri parenju. Tigrice su najtraženiji ljubimci među pticama na svetu. Mužjaci su među prvih 5 papagaja sposobnih da imitiraju ljudski govor.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.