Papagaj eklektus

Eclectus roratus

Papagaj eklektus

papagaj-eklektus

Opis: Papagaj eklektus je polno dimorfan, odnosno mužjaci i ženke su potpuno različitih boja. Mužjaci su svetlo zeleni, sa narandžasto-žutim kljunom i plavim ili crvenim repnim i krilnim perima. Ženke su pretežno crvene, sa plavim grudima i crnim kljunom. Odrasle jedinke su u proseku teške 375-550 g i dugačke između 35 i 42 cm. Raspon krila Eklektus papagaja je između 22 i 25 cm.

Način života: Papagaji eklektusi obitavaju u gusto naseljenim šumama, često blizu vode ili obale. Često se sreću u regionima sa tropskom klimom i visokim drvećem. Gnezde se u šupljinama velikih, uzdignutih stabala prašumskog drveća, na visinama između 14 i 22 m iznad zemlje. Veći deo svog vremena troše na skupljanje hrane i odmaranje. Veoma su društveni. Da bi se uspešno hranili i razmnožavali, formiraju jata, ali se povremeno mogu videti i sami ili u paru. Poznati su po tome što su vrlo glasne ptice.

Razmnožavanje: Sezona parenja ovih papagaja traje od aprila do decembra, ali se mogu pariti tokom cele godine u zavisnosti od sredine. Ženke se mogu pariti sa više muških udvarača, a mužjaci putujući od jednog do drugog gnezdilišta mogu pariti više ženki. Imaju jedno leglo po sezoni parenja. Ženke obično legu 2 jajeta na kojima leže 28 dana, dok im više mužjaka obezbeđuje hranu i zaštitu. Ptići dobijaju perje nakon 13 nedelja, a osamostaljuju se nakon 6 meseci. I mužjaci i ženke postaju polno zreli sa 3 godine života.

Ishrana: Biljojedi (voće, seme, zrnevlje i orašasti plodovi).

Zanimljivosti: Ženka papagaja eklektusa vrlo žustro brani svoje gnezdo od drugih ženki (boreći se čak i do smrti), pri čemu je u stanju da boravi na “svom drvetu” 11 meseci godišnje, retko napuštajući šupljinu, oslanjajući se samo na hranu koju joj mužjaci obezbeđuju putem regurgitacije. Ovi papagaji su česti ljubimci, jer spadaju u najinteligentnije vrste papagaja i mogu da govore. Takođe, ne proizvode perjanu prašinu, jer imaju uljane žlezde koje im pomažu u održavanju perja – što je jako dobra vest za ljude koji su alergični na perje.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.