Palavanski paunaš

Polyplectron napoleonis

Palavanski paunaš

palavanski-paunas

Opis: Ovi fazani imaju dužinu od 40-50 cm i težinu između 322 i 436 g. Mužjak ima plavo-ljubičasto, metalik tirkizno-zeleno perje na leđima. Grudi i stomak su mu crne boje. Svako repno i nadrepno pero je ukrašeno presijavajućim okastim šarama. Ženka je manja od mužjaka. Njeno perje je zemljanih boja i teško ga je razlikovati od grančica i tla. Oba pola imaju ćube, kao i belo na obrazima i iznad očiju. Palavanski mužjaci i pojedine ženke, kao i svi drugi paunasti fazani, imaju više pari mamuza na nogama.

Način života: Palavanski paunaš se može naći u vlažnim šumama Palavanskog ostrva, posebno u starim šumama. Takođe se može videti i u planinskim šumarcima do 600 m nadmorske visine. Iako je prizemna vrsta koja se dobro kamuflira u gustoj vegetaciji, Palavanski paunaš može da izvodi brze i oštre duže letove. Za spavanje, ova ptica bira uzdignute grane određenog rastinja.

Razmnožavanje: Strogo su monogamne ptice i gnezde se svake godine. Sezona parenja traje od marta do avgusta. Mužjak se udvara ženki na spektakularan način, otvarajući i šireći perje na leđima, krilima i repu u široku lepezu. Tokom ove parade mužjak ističe predivne šare i boje na svom perju i nudi zalogaje hrane ženki, koje “baca” ispred nje svojim kljunom. Ženke obično snesu 2 jajeta direktno na zemlju. Inkubacija traje do 20 dana. Mužjaci se za to vreme ponašaju kao stražari gnezdilišta i veoma su ratoborni tokom celog reproduktivnog ciklusa. Oba roditelja brinu o ptićima i do 2 godine.

Ishrana: Svaštojedi (lišće, seme, voće, povrće i mali beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Palavanski paunaš se često predstavlja u kulturi domorodačkog naroda Palavanskog ostrva. Ova ptica je prikazana i na službenom pečatu grada Puerto Princeza. Ime “napoleonis” je dobio po francuskom imperatoru Napoleonu Bonaparti (1769-1821). Zbog neprestanog gubitka staništa, smanjene populacije, ograničenog životnog prostora, kao i lova i trgovine, Palavanski paunaš je klasifikovan kao Ranjiva vrsta na IUCN Crvenoj listi.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.