Običan ili pravi fazan

Phasianus colchicus

Običan ili pravi fazan

obican-ili-pravi-fazan

Opis: Ovo su fazani srednje veličine. Dugi su 60-89 cm, pri čemu samo rep zauzima 50 cm od ukupne dužine. Težina tela varira od 0,5 do 3 kg. Perje tela mužjaka je prošarano svetlo zlatnim do bakrenasto-crvenim šarama, a kestenjasto braon perje ima zeleno-ljubičasti presjaj. Krila su mu prekrivena belim ili kremastim šarama, a na repu su prepoznatljive crne pruge. Glava je zeleno-plave boje, sa malom krestom i crvenim oberom. Neke podvrste nemaju beli vratni prsten. Na glavi se nalaze i dva ušna čuperka. Ženka i mladi su manje razmetljivi, sa mrljastim smeđim perjem i kraćim repovima.

Način života: Pravi fazani se mogu naći u šumarcima, grmljacima, močvarama i njivama. U svom prirodnom staništu žive na travnjacima, sa malo drveća, blizu vode. Društvene su ptice. Na jesen ponekad obrazuju veća jata u predelima gde ima hrane i zaklona. Većinu vremena provode na tlu, a noće i na zemlji i na drveću. Tokom sezone parenja, mužjak se obično može sresti sa svojim haremom ženki. Iako su ovi fazani dobri letači na kraće staze, preferiraju hodanje. Dok ležerno lete, brzina njihovog leta iznosi samo oko 43–61 km/h, ali kada su u opasnosti, mogu leteti brzinom i do 90 km/h.

Razmnožavanje: Sezona parenja se odvija od marta do juna. Mogu da izlegu 8-15 jaja u jednom leglu. Period inkubacije traje 22-27 dana. Mladi napuštaju gnezdo već nakon par sati, ali ostaju uz majku nekoliko nedelja. Nakon 12 dana ptići su sposobni da lete. Polno sazrevaju nakon godinu dana.

Ishrana: Svaštojedi (zrnevlje, seme, povrće, voće, beskičmenjaci i mali kičmenjaci).

Zanimljivosti: Pravi fazan je široko poznata divlja kokoš, koja je možda i najrasprostranjenija i najdrevnija vrsta u svetu. Takođe je i jedna od ptica koja se najviše lovi u svetu. U tu svrhu je uvežena u mnoge regione, a neretko se gaji i na farmama u komercijalne svrhe. Postoji oko 30 podvrsta raspoređenih u 5 do 8 grupa. One se razlikuju po perju mužjaka, prvenstveno po prisustvu i odsustvu belog vratnog prstena, zatim boji nadrepnog i krilnog perja, boji krune, prsa, leđa i bokova. Postoji više varijeteta u boji mužjaka divljih fazana, koji mogu varirati od potpuno bele, pa do skoro potpuno tamne kod pojedinih melanističnih primeraka. Razlog tome su hibridizacija i ukrštanje u zatočeništvu između podvrsta.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.