Nimfa

Nymphicus hollandicus

Nimfa

nimfa

Opis: Nimfa je najmanji član porodice kakadua, sa prosečnom težinom od 80 g i dužinom tela između 30 i 33 cm. Oni su jedina vrsta ćubastih papagaja koja ima veoma dugačak rep (15 cm), koji čini polovinu njihove dužine. Dok je dugoročna veštačka selekcija Nimfi ljubimaca sa mutiranom obojenošću rezultirala mnogim različitim bojama, divlje Nimfe oba pola dele slične karakteristike u izgledu. I mužjaci i ženke imaju tamno braon do sivo perje, narandžaste krugove oko oba uveta i ćube dužine oko 5 cm. Lice mužjaka je žuto ili belo, dok je lice ženke uglavnom sivkaste ili svetlo sive boje.

Način života: Nimfe su endemiti Australije gde se u velikom broju mogu naći u suvim ili polusuvim predelima, ali uvek blizu vode. Nomadska su vrsta, pa se često sele u predele sa dostupnom hranom i vodom. Obično se mogu videti u parovima ili manjim jatima. Ponekad se na stotine njih može skupiti oko jedne vodene površine. Na nesreću mnogih farmera, one se često hrane gajenim usevima. Prirodna selekcija uzrokovala je kamufliranu obojenost Nimfi koja im omogućava da se neprimetno hrane na tlu, posebno u senovitim područjima.

Razmnožavanje: Nimfe su monogami. Parovi ostaju zajedno tokom cele godine pri čemu su verni jedno drugom. Sezonu parenja određuju sezonske kiše. Nimfe se gnezde u šupljinama drveća, uglavnom eukaliptusa, blizu izvora sveže vode. Ženka nosi 4 do 7 jaja – jedno svakog drugog dana. Inkubacija jaja traje 17-23 dana, a ptići stasaju nakon 5 nedelja.

Ishrana: Biljojedi (semenke, zrnevlje, voće i insekti).

Zanimljivosti: Karakteristična uzdignuta ćuba Nimfi služi kao pokazatelj njihovog emotivnog stanja. Kada je ćuba potpuno uspravna – ptica je uznemirena ili uzbuđena, kada je ćuba do pola spuštena – ptica je u svom prirodnom ili opuštenom stanju, a kada je ptica besna i u odbrambenom stavu – ćuba je slepljena skroz uz glavu. Nimfe mogu da imitiraju melodije i da pevaju, ali ne mogu precizno da oponašaju ljudski govor. Trenutno postoje 22 mutacije obojenosti Nimfi koje su poznate u ptičarstvu. Postoje žute, cimetne, biserne i smeđe varijacije obojenosti perja. Postoje i mutacije vezane za obojenost lica – bledolike, žutoobraze, pastelnog lica i druge. Ove mutacije se mogu i kombinovati, jer jedna ptica može imati više mutacija obojenosti (dvostruke ili četvorostruke mutacije).

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.