Mramorna patka

Marmaronetta angustirostris

Mramorna patka

mramorna-patka

Opis: Mramorne patke ili Mramorke su patke srednje veličine. Odrasla jedinka je 39-42 cm duga, ima težinu od 168-448 g i raspon krila od 55-60 cm. Ova vrsta je krem-bele boje, sa braon-sivkastim tačkama koje joj daju mermerni izgled. Krila su braon, sa bledim paperjem, a rep je obojen svetlo braon. Ima tršavu glavu sa tamnom šarom oko očiju. Kljun je crne, a noge i stopala braon-zelenkaste do bledo žute boje. Oba pola su sličnog izgleda, ali su ženke generalno manje od mužjaka, imaju kraću ćubu i bleđu šaru oko očiju.

Način života: Ova patka je ronilica i može se naći u močvarama, plitkim jezerima i barama u Španiji, severnoj Africi, Egiptu, Turskoj, Iranu, Iraku, Siriji, severozapadnoj Indiji i zapadnoj Kini. Zime provodi u zapadnoj Africi (južno od Sahare), Iranu, Pakistanu i Indiji. Ovo je delimično migratorna vrsta, sa nomadskim načinom života. Veoma je društvena van sezone parenja i tada se može videti u jatima koja broje preko 2000 jedinki.

Razmnožavanje: Njena omiljena staništa za razmnožavanje su privremene i plitke slatke, brakične ili alkalne vode sa gustom vegetacijom na obalama. Može se razmnožavati i u obalskim lagunama, sporotekućim rekama i veštačkim vodenim basenima. Sezona parenja počinje u maju ili čak junu u nekim reonima. Gnezda su obično na zemlji, uz ivicu obale, ali se povremeno mogu videti i podalje u trsci. Ženke snesu 9-12 jaja po leglu na kojima leže 25 dana. Mladi operjaju 25-30 dana nakon izleganja i postaju polno zreli sa 1-2 godine života.

Ishrana: Svaštojedi (seme, vodeno bilje i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Naučni naziv, Marmaronetta angustirostris, potiče od grčkih reči marmaros (mermerno) i netta (patka), i latinskih reči angustus (uzak) i rostris (kljun). Mramorne patke su nekad pripadale pravim patkama, ali danas spadaju u ronilice. Iako odlično plivaju i rone, ronjenju pribegavaju isključivo kada beže od grabljivica. Mramorka se smatra Ranjivom vrstom prema IUCN-u zbog velikog smanjenja populacije u 20-om veku, izazvanog gubitkom staništa i lovom.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.