Morka lešinarka

Acryllium vulturinum

Morka lešinarka

morka-lesinarka

Opis: Morka lešinarka je velika ptica, sa okruglastim telom i malom glavom. Dugačka je 61–71 cm i ima težinu od 1,026-1,523 g. Od svih morki, ona ima najduži vrat, krila, noge i rep. Odrasle jedinke imaju golo plavo lice, crvene oči i tanak crni vrat ispod kojeg se pružaju duga, sjajna, plava i bela pera. Grudi su im mastilo plave boje, a ostatak tela je prekriven crnim perjem koje je poprskano belim šarama. Polovi su gotovo identični, s tim što je ženka malo manja od mužjaka.

Način života: Ove ptice preferiraju otvorena staništa sa visokom suvom travom i raštrkanim drvećem. Naročito se mogu naći na uzvišenim mestima, jer vole da obitavaju van domašaja grabljivica. Društvene su ptice koje van sezone parenja formiraju jata od oko 25 jedinki. Veoma su prizemne, a kada su u opasnosti, radije će trčati nego leteti.

Razmnožavanje: Sezona parenja je tokom ili odmah nakon kišne sezone, počevši od maja ili juna, pa sve do avgusta ili čak decembra u nekim predelima. Razmnožavaju se u suvim i otvorenim staništima, sa retkim žbunovima i drvećem, kao što su savane ili travnata polja. Ženka snese 4-8 jaja u dobro skrivenoj iskopini oivičenom travom. Nakon izleganja, mladi su skoro potpuno razvijeni i mogu da lete već posle nekoliko dana. Polno sazrevaju sa 2 godine života.

Ishrana: Svaštojedi (seme, trava, lišće, voće, povrće, mali kičmenjaci i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Morka lešinarka je ovo ime dobila zbog svoje sličnosti sa lešinarima, najviše zbog dugog vrata i male glave koji su bez perja. Ove ptice umeju da budu vrlo agresivne i često se međusobno bore oko hrane i pogodnih obitavališta na drveću. U vreme parenja se dešava da više različitih ženki deli isto gnezdo. Njihova jaja imaju debelu ljusku i vrlo ih je teško razbiti. Od grabljivica ih najviše love jastrebovi, kojima, za razliku od većine ptica, uspevaju da pobegnu trčeći vešto kroz grmlje. Najveća je vrsta među neizumrlim morkama.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.