Mali aleksandar

Psittacula krameri

Mali aleksandar

mali-aleksandar

Opis: Mali aleksandri u proseku mogu biti dugi oko 40 cm, zajedno sa repnim perima koja čine veliki deo njihove ukupne dužine. Prosečna težina odrasle jedinke iznosi oko 130 g. Ovo je polno dimorfna vrsta. Odrasli mužjak ima crveni ili crni prsten oko vrata, dok su ženke i mlade jedinke oba pola bez prstena ili mogu imati bledosive prstenove oko vrata. Divlje jedinke oba pola imaju karakterističnu zelenu boju perja, dok se komercijalne jedinke mogu javiti u raznim mutacijama obojenosti poput tirkizne, cimetne, maslinaste, bele, plave, ljubičaste, sive i žute.

Način života: Ova ptica se može naći u raznim šumovitim staništima kao što su sekundarne i priobalne šume, mangrove šume, savane, pašnjaci, otvorena polja sa mestimičnim drvećem, kao i parkovi i vrtovi u urbanim sredinama. Ovo je društvena ptica stanarica koja živi u grupama i jedna je od retkih vrsta papagaja koja se prilagodila životu u oštećenim staništima. Vrlo uspešno odoleva širenju urbanizacije i uništavanju šuma. Pošto je popularan kućni ljubimac, odbegle jedinke su uspele da kolonizuju mnoge gradove širom sveta. Pokazalo se i da mogu da žive u različitim klimatskim uslovima van svog prirodnog staništa, kao i da podnesu niske zimske temperature.

Razmnožavanje: Ovo su sezonske ptice koje se razmnožavaju zimi tokom decembra i januara, dok parove formiraju od septembra do decembra. Mali aleksandri snesu jedno do sedam jaja po leglu, a leže na njima oko tri nedelje dok se ne izlegu mladi. Oba roditelja brinu o mladima u periodu od aprila do juna. Nakon sedam nedelja od izleganja ptići dobiju svo perje. Sa dve godine života se smatraju potpuno samostalnim. Polnu zrelost dostižu nakon tri godine života.

Ishrana: Svaštojedi (semenke, zrnevlje, voće, nektar, povrće, insekti i orašasti plodovi).

Zanimljivosti: Mali aleksandri su vrsta papagaja koja se gnezdi u sekundarnim šupljinama, što znači da koriste već postojeće šupljine u prirodi, napravljene od strane drugih vrsta. Primera radi, najčešće šupljine koje koriste su gnezda Velikog detlića (Dendrocopos major) i Zelene žune (Picus viridis). Ovi papagaji se smatraju i velikim štetočinama koji mogu da izazovu ozbiljna oštećenja usevima i žitaricama u skladištima farmi. I mužjaci i ženke imaju sposobnost da oponašaju ljudski govor.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.