Mala afrička kamenjarka

Ptilopachus petrosus

Mala afrička kamenjarka

mala-africka-kamenjarka

Opis: Oba pola su većim delom zemljano-čokoladne boje, sa mestimičnim bledim, kremasto-sivim tačkama. Glava, vrat i grudi su svetlije braon boje, a široke kremaste ivice pera daju perju ljuspičast izgled. Kod mužjaka, donje grudi i stomak su narandžasti, dok su kod ženki bledo kremaste boje. Prsten oko očiju, osnova kljuna i noge su im crvene boje. Odrasli imaju dužinu od 23–28 cm i težinu od 187–198 g.

Način života: Može se naći u gustoj, žbunastoj vegetaciji šljunkovitih i kamenitih strmina, na 600 do 1500 m nadmorske visine. Može se videti i u proređenim šumama, blizu stena. Stanovnik je Afrike, a stanište joj se prostire od Kenije i Etiopije, pa sve do Gambije (veliki deo njenog staništa čini Sudanska savana). Godine 2000. uvedena je u SAD i Evropu, gde je uspešno nastanjena u zoo vrtovima i odgajivačnicama ptica.

Razmnožavanje: Na period parenja utiče kišna sezona, tako što se u suvim regionima parenje odvija tokom kišne sezone, a u vlažnijim regionima tokom sušne sezone. U veštačkim uslovima su monogami, dok je u divljini zabeležena i poligamija, pri čemu je zapaženo da se uglavnom mužjak udvara većem broju ženki. Nose 3-6 jaja, na kojima leže 20-ak dana. Mužjak igra glavnu ulogu u inkubaciji jaja i odgoju mladih. On doziva ptiće i nudi im sitne komade hrane tako što ih podiže i spušta ispred njih.

Ishrana: Svaštojedi (semenke, zrnevlje, bobice i insekti).

Zanimljivosti: Mala afrička kamenjarka se izdvaja od ostalih ptica svog reda po tome što je, ljudskom oku, ženka raskošnija od mužjaka. Oba pola uzdižu krunska pera na glavi i formiraju ćubu, ali su pera kod ženki nekako duža i upadljivija kada su uzdignuta. Ova ptica je predstavljena na 5F poštanskoj markici Obale slonovače.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.