Kraljevski fazan

Syrmaticus reevesii

Kraljevski fazan

kraljevski-fazan

Opis: Kraljevski fazan je veliki fazan dužine 75-210 cm i težine 959-1,529 g. Mužjak je svetle boje sa ljuspičastim zlatnim, belim i braonkastim perima po telu, sivim nogama i ogoljenom crvenom kožom oko oba oka. Glava mu je bela, sa uskom crnom trakom preko očiju. Ima ekstremno dug, srebrnast rep, sa prugama kestenjaste boje. Ženke su svetlo braon, sa tamnim temenom, bež licem i braonkasto-sivim prugama na repu. Ženke su za nijansu manje od mužjaka.

Način života: Kraljevski fazan je endemit zimzelenih i listopadnih šuma centralne i istočne Kine, koji živi na 300-1800 m nadmorske visine. Na mestima gde je introdukovan nastanjuje i poljoprivredna zemljišta blizu šuma. Izdržljiva je ptica koja toleriše i tople i hladne vremenske uslove. Ovi fazani znaju da budu agresivni prema ljudima, životinjama i drugim fazanima, posebno tokom sezone parenja.

Razmnožavanje: Sezona parenja im je od aprila do sredine jula. Za svoja gnezda biraju visoka mesta. Mužjaci i ženke mogu da se razmnožavaju već nakon godinu dana od izleganja. Ženka snese 7-14 jaja na kojima leži 24-25 dana. Mladi se obično osamostaljuju sa 6 nedelja starosti.

Ishrana: Svaštojedi (zrnevlje, seme, trava, voće, povrće i mali beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Kraljevski fazan je 2008. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao ptica sa najdužim repnim perom među svim vrstama (ovaj rekord je prethodno držao Ćubasti argus fazan). Rep raste oko 30 cm (12 inča) godišnje i može meriti i do 2,4 m (7,9 stopa) dužine. Usled kontinuiranog gubitka staništa i prekomernog lova zarad hrane i repnih pera, Kraljevski fazan je ocenjen kao Ranjiva vrsta na IUCN crvenoj listi ugroženih vrsta.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.