Kanadska guska

Branta canadensis

Kanadska guska

kanadska-guska

Opis: Kanadske guske se mogu prepoznati po dugačkom crnom vratu, crnoj glavi i kljunu, kao i po upečatljivoj beloj šari blizu brade. Njihovo perje ima razne nijanse braon-sive boje na leđnom delu tela i karakterističnu krem-belu boju perja na trbušnom delu tela. Mužjaci su malo veći od ženki, ali oba pola mogu biti teška između 3 i 10 kg. Imaju dužinu od 76 do 110 cm i raspon krila od 1,3 do 1,8 m.

Način života: Kanadske guske preferiraju otvorena travnata staništa blizu vode (jezerca, bare, reke itd.). Populacije ovih ptica su se dobro prilagodile urbanim i poluurbanim sredinama, a često se sreću i na poljoprivrednim površinama. Kao i sve guske, i ove su prirodno migratorne ptice. Obično lete u V-formaciji, koja im zbog energetske efikasnosti omogućava let od čak 2,400 km u jednom danu.

Razmnožavanje: Tokom druge godine života, Kanadske guske nalaze partnera. Monogamne su ptice i većina parova ostaje zajedno tokom celog života. Parenje se odvija jednom godišnje, uglavnom od aprila do maja. Ženka leži na jajima od 24 do 32 dana, dok je mužjak uvek u blizini. Čim se izlegu, mladi su sposobni da hodaju, plivaju i sami sebi nalaze hranu.

Ishrana: Svaštojedi (trava, alge, zrnevlje, insekti, riba).

Zanimljivosti: Kanadske guske su veoma važne u svom ekosistemu, jer rasejavaju seme raznih biljaka koje koriste u ishrani. Iako prvenstveno nisu introdukovane u Evropu zarad lova, vrlo brzo su postale privlačne lovcima u zemljama poput Danske, Rusije i Švedske. Njihovo paperje se koristi za punjenje jakni, jastuka, jorgana i drugih predmeta. U SAD-u, Kanadska guska je druga na listi ptica koje čine najviše štete avionima. Ove guske imaju običaj da napadnu ljude ukoliko osete da su one ili njihovi mladi u opasnosti.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.