Kalifornijska prepelica

Callipepla californica

Kalifornijska prepelica

Kalifornijska prepelica

Opis: Kalifornijska prepelica je mala ptica sa prosečnom težinom između 150 i 190 g. Može porasti do 25 cm dužine. Ove ptice imaju zakrivljenu ćubu ili čuperak, sačinjen od 6 pera, koja se naginju ka napred: crna kod mužjaka i braon kod ženki. Bokovi su braon sa belim crticama. Mužjaci imaju tamno braon teme i crno lice, sa braon leđima, plavo-sivim grudima i svetlim braon stomakom. Ženke i nesazreli ptići su pretežno braon-sive boje, sa svetlijim stomakom.

Način života: Kalifornijske prepelice preferiraju otvorene šume, grmovita brdska podnožja, doline sa potocima i predgrađe. Mogu da žive i na poljoprivrednim površinama. Veoma su društvene ptice koje se okupljaju u mala jata tzv. “legla” koja mogu brojati od 25 do 40 ptica, ali su jata od prekomernih 1000 ptica takođe zapažena. Ove ptice se hrane na zemlji, čeprkajući po tlu. Kada se uplaše, odlete kratkim brzim letom, ali ukoliko imaju izbora, radije će pobeći trkom. Tokom cele godine borave na istom staništu.

Razmnožavanje: U proleće, kada počne sezona parenja i gnežđenja, jata se rasturaju i pojedinačne ptice počinju da se sparuju, a mužjaci da brane svoje teritorije i ženke. Nakon sparivanja, one pronalaze dobro skrivena mesta kako bi napravile gnezda. Najtipičnije vreme plođenja jaja je tokom maja, juna i jula. Ženke tada snesu 6-28 jaja na kojima leže 22-23 dana, dok su mužjaci u blizini sve do izleganja. Ptići trčkaraju unaokolo već sat vremena nakon izleganja.

Ishrana: Svaštojedi (semenke, lišće, bobice i insekti).

Zanimljivosti: Kalifornijske prepelice se često udružuju u višeporodične “komune”, koje sadrže bar dve ženke, nekoliko mužjaka i mnoštvo potomaka. Mužjaci u ovim komunama nisu uvek genetski očevi potomaka. Tokom dobrih godina, ženke će izneti više od jednog legla, ostavljajući prve ptiće sa njihovim ocem, dok će drugo leglo često izneti sa drugim mužjakom. Kalifornijska prepelica može da leti brzinom od 61 do 93 km/h. Po tlu se kreće brzinom od 19.3 km/h. Ustanovljena je kao državna ptica Kalifornije 1932. godine.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.