Južnoafrička utva

Tadorna cana

Južnoafrička utva

juznoaficka-utva

Opis: Južnoafrička utva ili Sivoglava utva raste do dužine od oko 64 cm i ima raspon krila od 110–135 cm. Teži od 980 g do 1,6 kg. Mužjak ima sivu glavu i gornji deo vrata, svetliji donji deo vrata i prsa, riđe telo, crne, bele i zelene šare na krilima i crne noge i kljun. Ženka je slična, osim što ima belo lice i tamnu glavu i vrat.

Način života: Južnoafričke utve se najčešće mogu videti u parovima ili malim grupama, a retko u jatima. Van sezone parenja, parovi se ponašaju poprilično nomadski. Ova vrsta preferira otvorena jezera i reke, ali se može naći i u močvarama, barama i na travnjacima. Zimi se većina pomera severoistočno od svojih staništa razmnožavanja, kako bi u velikom broju boravila na izabranim zimovalištima.

Razmnožavanje: Parenje se odvija između aprila i septembra. Ove utve se, kao i sve druge utve, gnezde u starim šupljinama ili napuštenim životinjskim jazbinama, pretežno onim od mravojeda. Ženke snesu 7-15 jaja, na kojima leže 28 dana. Dok ženka leži na jajima, mužjak stražari blizu gnezda. Oba roditelja brinu o mladima, koji operjaju nakon 55 dana.

Ishrana: Svaštojedi (lišće, trava, vodeno bilje, zrnevlje, beskičmenjaci i mali kičmenjaci).

Zanimljivosti: Južnoafrička utva je jedna od vrsta na koju se primenjuje Sporazum o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih vodenih ptica (AEWA).

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.