Jednogrba kamila

Camelus dromedarius

Jednogrba kamila

jednogrba-kamila-mapa
jednogrba-kamila

Opis: Jednogrba kamila, poznata i kao arapska kamila ili dromedar, je velika životinja iz reda papkara. Odrasli mužjaci imaju visinu grebena od 1,8 do 2,4 m, dok su ženke visoke 1,7-1,9 m. Mužjaci teže između 400 i 690 kg, a ženke između 300 i 540 kg. Obično su boje karamele ili peščano-braon boje, s tim što boja može da im varira od skoro crne do skoro bele. Karakterišu je dug, zakrivljen vrat, uske grudi, grba na leđima i duga dlaka u predelu ramena, vrata i grbe. Stopala imaju oblik jastučića i odlično su prilagođena kretanju po pesku. Na očima se nalazi dupli red trepavica koji ih štiti od peščanih vetrova i prašine.

Način života: Jednogrba kamila se nije prirodno pojavila u divljini blizu 2000 godina. Najverovatnije je prvi put pripitomljena na arabijskom poluostrvu, pre oko 4000 godina ili u Somaliji, pre više od 5000 godina. Kao domaća životinja, najviše se koristi u svrhu jahanja i prevoza tovara. U divljini nastanjuje sušne i pustinjske regije, sa dugim sušnim i kratkim kišnim periodima. Veoma je osetljiva na hladnoću i vlagu. Ove kamile obrazuju krda od oko 20 jedinki koje predvodi dominantan mužjak. Najviše su aktivne tokom dana. Ova vrsta poseduje mnoge adaptacije za preživljavanje u pustinji.

Razmnožavanje: Ženke dostižu polnu zrelost sa 3, a pare se sa 4 ili 5 godina života. Mužjaci sazrevaju sa 3, ali dostižu potpunu polnu zrelost tek sa 6 godina. Jednogrbe kamile generalno nisu agresivne životinje, ali tokom sezone parenja mužjaci mogu postati agresivni. Parenje se odvija zimi i može se preklopiti sa kišnom sezonom (između januara i aprila). Gestacioni period traje 15 meseci, na kraju čega se rađa jedno mlado. Već tokom prvog dana života mlado počinje slobodno da se kreće. Majčinska briga, zajedno sa dojenjem, traju 1-2 godine.

Ishrana: Biljojedi (lišće, trnovito bilje, suva trava, slano grmlje, voće i povrće).

Zanimljivosti: Jednogrbe kamile primenjuju posebnu strategiju hranjenja u pustinji kako bi preživele. One biraju samo nekoliko listova sa svake biljke. Takođe se hrane biljkama koje druge vrste izbegavaju (npr. trnovita akacija). Kada pasu u krdu, one se raštrkaju po celom prostranstvu kako ne bi preopteretile vegetaciju u jednom reonu. Sposobne su da popiju 100 L vode za samo 10 minuta. Kamile skladište mast u svojoj grbi, ne vodu. Mogu da podnesu gubitak vode od preko 30% od sopstvene težine. Tokom dana, telesna temperatura može da im varira od 31 do 41,7 °C, što im omogućava da ne gube vodu putem znojenja. Bubrezi su im specijalizovani da umanje gubitak vode putem mokrenja. I po najtoplijem vremenu, one piju vodu na svakih 4 do 7 dana. Od jednogrbe kamile čovek može da iskoristi mleko, meso, vunu, kožu, pa čak i suvi izmet kao gorivo. Kamilje mleko i urin se koriste u medicinske svrhe.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.