Istočna jarebica – Čukara

Alectoris chukar

Istočna jarebica – Čukara

istocna-jarebica-cukara

Opis: Istočna jarebica je okruglasta ptica dužine 32-35 cm, sa rasponom krila od oko 50 cm. Mužjaci teže od 550 do 850 g, a ženke od 410 do 720 g. Leđa su joj svetlo braon, grudi sive, a stomak bež boje. Lice je belo, sa crnom ogrlicom. Ima riđom bojom prošarane bokove i crvene noge. Polovi su slični, s tim što je ženka za nijansu manja i bez mamuza.

Način života: Stalne su ptice u suvim, otvorenim i brdovitim staništima. Nema ih u područjima sa velikom vlagom i čestim kišama. Gnezde se na stenovitim padinama ili pod grmljem. Van sezone parenja se skupljaju u jata od po 10 ili više ptica (nekad čak i do 50). Tokom zime se spuštaju u doline zbog hrane. Kada su uznemirene, radije trče nego što lete, ali ukoliko je nužno, mogu preleteti kraće distance. Ova vrsta nije migratorna.

Razmnožavanje: Sezona parenja je tokom leta. Mužjaci tada izvode igre zavođenja, pri kojima kljuckaju po hrani sve dok im se zainteresovana ženka ne pridruži. Mužjaci su monogamni. Ženke legu od 7 do 14 malih belih jaja. Tokom sezone parenja u zatočeništvu mogu nositi po jedno jaje svakog dana, ukoliko se jaja sakupljaju redovno. Ptići se izlegu nakon 23-25 dana. Oni zajedno sa roditeljima tragaju za hranom, a relativno brzo se pridružuju ptićima ostalih članova jata.

Ishrana: Svaštojedi (semenke, insekti i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Čukara je kulturološki veoma važna u Evroaziji i nacionalna je ptica Pakistana. Za ove ptice se kaže da su zaljubljene u mesec, jer ga često posmatraju. Zbog svoje ratoborne prirode tokom sezone parenja, u nekim regijama se gaje kao borbene ptice.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.