Indijski ili Plavi paun

Pavo cristatus

Indijski ili Plavi paun

indijski-ili-plavi-paun

Opis: Među najvećim su predstavnicima porodice Phasianidae. Dužina mužjaka od kljuna do repa iznosi od 100 do 115 cm, a zajedno sa repom od 195 do 225 cm. Teški su od 4 do 6 kg. Ženke su manje, sa dužinom od oko 95 cm i težinom od 3 do 4 kg. Mužjaci su metalik plave boje, sa lepezastom ćubom na glavi. Na leđima imaju ljuspičasta, bronzano-zelena pera sa crnim i mrkim oznakama. Rep je tamno braon, dok mu “skute” čine izdužena pera iznad repa, koja se gotovo sva završavaju okastim tačkama živopisnih boja. Ženke imaju smeđu glavu sa ćubom. Gornji deo tela im je braonkast, sa bledim motivima. Tamno braon grudna pera se zelenkasto presijavaju.

Način života: Može se naći u vlažnim i suvim listopadnim šumama do visine od 1800 m, ali se može prilagoditi i životu u kultivisanim regijama, oko ljudskih naselja, najčešće blizu vode. Paunovi tragaju za hranom po tlu u malim grupama sačinjenim od mužjaka i 3 do 5 ženki. Na otvorenom se mogu videti ujutru, dok ostatak dana provode u hladovini. Kada ih uznemire, uglavnom beže trčećim korakom, a tek ponekad odlete. Noći provode u grupicama na visokom drveću, ali i na stenama, zgradama ili visokim stubovima.

Razmnožavanje: Poligamna je vrsta. Sezona parenja im najviše zavisi od kiše. Mužjaci zavode ženke podižući nadrepna pera u široku lepezu. Gnezda su im plitko ukopana u zemlji, ograđena lišćem i grančicama. Nose od 4 do 8 jaja na kojima oko 28 dana leži isključivo ženka. Nakon izleganja, ptići svuda prate svoju majku.

Ishrana: Svaštojedi (semenke, insekti, voće, mali sisari i gmizavci).

Zanimljivosti: Paun se pominje u mnogim kulturama i predstavljen je na brojne načine u mitovima i legendama, a 1963. je proglašen za nacionalnu pticu Indije. U Budističkoj filozofiji simbolizuje mudrost. Na engleskom jeziku rečju “paun” se opisuje čovek koji previše pažnje posvećuje lepom oblačenju.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.