Humov fazan

Syrmaticus humiae

Humov fazan

humov-fazan

Opis: Humov fazan, poznat i kao Plavovrati fazan ili fazan gospođe Hum, je veliki šumski fazan sa sivkastom-braon glavom, plavim vratom, crvenim licem, kestenjastim telom, braonkasto-narandžastim očima, belim prugama na krilima. Mužjak ima dug beli rep sa braon tamnim štraftama. Ženka je kestenjaste boje, sa beličastim grlom, žućkastim stomakom i belim vrhom na repu. Mužjaci imaju dužinu do 90 cm i težinu od oko 1000 g. Ženke su malo manje od mužjaka.

Način života: Ovaj redak i malo poznat fazan se može naći u šumovitim staništima Kine, Indije, Burme i Tajlanda. Živi u zimzelenim i planinskim šumama na visinama od 1200-3000 m. Otporna je vrsta koja može podneti veoma niske temperature. Kreće se u malim grupama sačinjenim od jednog mužjaka i nekoliko ženki.

Razmnožavanje: Sezona parenja Humovih fazana je od marta do maja. Mužjaci su poprilično agresivni prema ženkama. Jedan mužjak se pari sa dve do tri ženke. Ženka može da snese 3-12 jaja na kojima leži 27-28 dana. Gnezda svijaju od lišća, grančica i perja. Ženka samostalno pravi gnezdo i brine o ptićima. I mužjaci i ženke polno sazrevaju godinu dana nakon izleganja.

Ishrana: Svaštojedi (zrnevlje, seme, trava, lišće, voće i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Humov fazan je dobio ime po Meri En Grindal Hum, ženi britanskog prirodnjaka u Indiji, Alana Oktavijana Huma. Ovo je nacionalna ptica Mizorama i Manipura. Usled neprekidnog gubitka staništa, proređene populacije i izlovljavanja ove vrste, Humov fazan je označen kao Skoro ugrožena vrsta na IUCN crvenoj listi ugroženih vrsta.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.