Himalajski monal

Lophophorus impejanus

Himalajski monal

himalajski-monal

Opis: Veličina odraslog Himalajskog monala je između 60 i 72 cm. Teže između 1,70 i 2,40 kg. Mužjaci su za nijansu veći i teži od ženki. Odrasli mužjak ima perje raznih boja koje se sastoji od svetlo plavih, zelenih, ljubičastih, žutih, braon, crnih i crvenih pera. Sa donje strane su crni, sa belim ispod repa. Imaju metalik zelenu ćubu i golu, tirkizno plavu kožu oko očiju. Ženke su običnijih boja od mužjaka. One su braonkasto-sive boje sa belim linijicama i crnim tačkama.

Način života: Preferiraju otvorene, četinarske ili mešovite šume sa rododendronom i bambusom. Himalajski monal je visinska ptica koja obitava između 2000 i 4500 metara nadmorske visine. Toleriše sneg ispod kojeg kopanjem dolazi do korenja i beskičmenjaka. Generalno se tokom leta mogu naći u paru ili pojedinačno, dok se tokom zime grupišu u veća legla, gnezdeći se u komunama.

Razmnožavanje: Sezona parenja se odvija od aprila do avgusta. Polnu zrelost dostižu između 12 i 24 meseca. Mužjaci šepurenjem privlače ženke. Oni pokazuju agresivnost samo tokom sezone parenja. Gnezdo je prosta iskopina skrivena pod žbunjem i obično je na strmoj padini. Ženka polaže 2 do 5 jaja, na kojima leži oko 26-29 dana. Mužjak za to vreme stražari blizu gnezda, kako bi štitio jaja i mlade od grabljivica. Nakon šest meseci mladi su potpuno nezavisni.

Ishrana: Svaštojedi (seme, krtole, bobice i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: U nekim delovima Indije mužjaci monala su bili pod velikim pritiskom lovaca, jer je perje njihove ćube korišćeno za dekoraciju muških kapa. Ovo perje je vredno, jer se smatra simbolom autoriteta koji donosi status onome ko ga nosi. To je bila glavna opasnost ovoj vrsti sve do 1982. godine, kada je u ovoj zemlji zabranjen lov. Himalajski monal je nacionalna ptica Nepala. Naučno ime je dobio po dami Meri Impej, ženi glavnog britanskog šefa pravde Bengala, sera Elajdže Impeja.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.