Havajska guska – Nene

Branta sandvicensis

Havajska guska - Nene

havajska-guska

Opis: Nene je guska srednje veličine (41 cm visine). Ženke imaju težinu 1,5-2,5 kg, dok su mužjaci prosečno teški 1,7-3 kg. Ženke su po boji slične mužjacima, ali su za nijansu manje od njih. Lice i teme glave su im crne boje, obrazi krem beli, a vrat je prošaran crnim prugama. Telo i krila su braon do sive boje. Oči, kljun i noge su takođe crni. Imaju duže noge od ostalih gusaka – adaptacija koja im pomaže pri hodanju po vulkanskim stenama.

Način života: Naseljavaju pašnjake, šibljake i vulkanske padine sa proređenom vegetacijom. U poređenju sa njihovim najbližim srodnikom, Kanadskom guskom, krila su im manja, pa nisu toliko dobri letači, ali mogu da lete sa ostrva na ostrvo. Mogu i da plivaju u jezercima i barama. Najčešća društvena grupa im je uža porodica, ali mogu da žive i u jatima do 30 ptica. Dominantnost u jatu određuje veličina porodice.

Razmnožavanje: Sezona parenja traje od avgusta do aprila. Većinu jaja snesu između novembra i januara. Za razliku od drugih vodenih ptica, parenje im se odvija na kopnu. Ženke biraju mesto gde će same napraviti gnezdo u koje snesu 1-5 jaja. One leže na jajima 29-32 dana, dok mužjak igra ulogu stražara. Mladi su sposobni da se sami hrane i ostaju uz svoje roditelje do sledeće sezone parenja.

Ishrana: Biljojedi (lišće, trava, cveće, bobice i semenje).

Zanimljivosti: Havajska guska je endemična vrsta Havajskih ostrva. Smatra se da je potekla od Kanadske guske (Branta canadensis), koja je stigla na Havaje pre oko 500,000 godina, ubrzo nakon formiranja samih ostrva. Rani stanovnici Havaja lovili su Nene i koristili ih u ishrani, dok ih umalo nisu potpuno istrebili. Tek 1957. godine, kada je proglašena nacionalnom pticom Havaja, počeo je da se ulaže određeni trud za njeno očuvanje. Nene su najređe guske na svetu.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.