Gvinejski golub

Columba guinea

Gvinejski golub

gvinejski-golub

Opis: Ovo je veliki golub dužine 41 cm. Leđa i krila su mu riđe boje, prošarana belim tačkama na krajevima. Ostali gornji i donji delovi tela su plavo-sivi, a glava je sive boje sa crvenim krugovima oko očiju. Vrat je braonkast, prožet belim šarama, dok su noge crvene.

Način života: Stalna je vrsta ptice u većem delu Afrike, južno od Sahare. Često je viđen oko ljudskih naselja i useva. Veći deo njegove ishrane čini povrće, a okuplja se u velikom broju i na mestima gde ima zrnevlja i orašastih plodova.

Razmnožavanje: Ova vrsta pravi velika gnezda od grančica na kamenitim brežuljcima, kao i u urbanim sredinama na ravnim krovovima, ispod dubokih nadstrešnica, gde legu dva bela jaja. Oba roditelja leže na jajima od 17 do 20 dana.

Ishrana: Svaštojedi (povrće, zrnevlje, orašasti plodovi i insekti).

Zanimljivosti: Oba pola su slična, dok su mladi tamniji od odraslih i nemaju crvene krugove oko očiju. Nakon izleganja, ptići se prvih nekoliko dana hrane isključivo “mlekom iz voljke” (ili “golubljim mlekom”) procesom regurgitacije. Ovo mleko se sastoji od suspenzije ćelija bogatih mastima i proteinima koje se proizvode i odvajaju od unutrašnjeg sloja voljke. Veoma je dobro za imuni sistem ptića, slično mleku sisara, s tim što se proizvodi drugačije.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.