Gologlavi kuraso

Crax fasciolata

Gologlavi kuraso

gologlavi-kuraso

Opis: Ovo je velika ptica sa dužinom tela od 82-92 cm. Visine je oko 75-85 cm, dok joj se težina kreće od 2,2 do 3 kg. Polovi se znatno razlikuju izgledom. Mužjaci su pretežno crni sa belim stomakom. Primetna je i žuta kvrga na kljunu koji je crn na vrhu. Ženke su obojene crnim i belim prugama s gornje strane i oker bojom s donje strane tela. Mužjak ima tamno sive noge, dok su kod ženke ružičaste. Oba pola imaju kovrdžavu ćubu i ogoljenu crnu kožu na licu, po čemu su i dobili ime.

Način života: Ova vrsta ptice je uglavnom prizemna. Njena prirodna staništa su suptropske ili tropske suve šume, kao i suptropske ili tropske vlažne nizijske šume. Često je viđena i na obroncima šuma. Ove ptice se hrane na tlu, dok noći provode na drveću, kako bi se zaštitile od grabljivica. Žive u omanjim jatima i nemigratorna su vrsta.

Razmnožavanje: Gologlavi kurasoi se pare leti, tokom kišne sezone, u južnim delovima svog staništa. Oni svijaju gnezdo na drveću ili žbunju koristeći grančice, stabljike i lišće od čega formiraju platformu. U njemu izlegu dva jajeta hrapave ljuske, na kojima leže oko 28 dana. Ptići su, čim se ispile, relativno nezavisni. Godinu dana nakon izleganja potpuno operjaju i odvajaju se od roditelja.

Ishrana: Svaštojedi (semenke, bobice, voće, beskičmenjaci i mali kičmenjaci).

Zanimljivosti: Tokom sezone parenja, mužjaci ispuštaju niz dubokih zvukova kako bi privukli ženku. Takođe izvode i razne plesove zavođenja, pri čemu klepeću krilima pokazujući kontrast između crnih krila i belog stomaka. Ove ptice mogu biti veoma pitome. Gologlavi kuraso ima širok reon rasprostranjenja i veoma je brojan u određenim delovima istog. Uprkos tome, usled uništavanja njegovog staništa i lova, celokupna populacija se ubrzano smanjuje. Međunarodna unija za zaštitu prirode je obeležila ovu vrstu kao “ranjivu”.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.