Falabela konj

Equus ferus caballus - Falabella

Falabela konj

falabela-konj

Opis: Falabela konj je jedna od najmanjih rasa konja na svetu, čija visina grebena retko prelazi 81 cm. Njihovo telo je malo i kompaktno. Nasledili su neke osobine od krvnih linija ponija, uključujući čvrste kosti, gustu dlaku, grivu i rep. Glava im je blago veća, a vrat deblji u poređenju sa konjem standardne veličine. Braonkasta i crna su najzastupljenije boje ovih konja, ali postoje i varijante kao što su pintos (bela u kombinaciji sa drugim bojama) i palominos (zlatna).

Način života: Falabele su veoma inteligentne i lako se treniraju. Zbog njihove male veličine, mogu ih jahati samo deca. Mogu da se nauče da vuku zapregu, za šta ih često i koriste. Bez jahača mogu da preskoče prepreku do 90 cm visine. S obzirom da su mali i da se lako dresiraju, Falabela konji se mogu koristiti čak i kao vodiči za slepe

Razmnožavanje: Dominantan mužjak se pari sa svim ženkama. Sezona parenja se odvija između aprila i juna. Gestacioni period traje oko 11 meseci. Ženka obično izvede jedno ždrebe godišnje. Mužjaci dostižu polnu zrelost negde između druge i pete godine. Ženke su plodne nakon dve godine života.

Ishrana: Biljojedi (seno, trava, povrće, voće i zrnevlje).

Zanimljivosti: Falabela konj je originalno nastao u Argentini 1868. godine, kroz program ukrštanja Patrika Njutola. Kada je preminuo, konji i metode ukrštanja pripali su njegovom zetu Huanu Falabeli. Huan je uveo dodatne krvne linije, uključujući Velškog i Šetland ponija, kao i male čistokrvne trkače. Pažljivim ukrštanjima uspeo je da održi niski rast u krdu. Falabela konj se, uprkos svojoj veličini, ne smatra ponijem, već radije minijaturnim konjem. Iz nekog nepoznatog razloga, minijaturne konje ne napadaju buve.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.