Emu

Dromaius novaehollandiae

Emu

emu

Opis: Emu je trenutno druga najveća ptica na svetu, odmah posle svog bliskog srodnika – noja. To su neletačice i imaju meko, braon perje i duge vratove i noge. Mogu da dostignu visinu od 1,9 m. Odrasli emui teže između 18 i 60 kg. Ženke su uglavnom za nijansu krupnije od mužjaka. Iako ne lete, Emui imaju zakržljala krila duga oko 20 cm, a svako krilo na vrhu ima malu kandžu.

Način života: Žive u predelima šumovitih savana i sklerofilnih šuma, a vrlo su retke u naseljenim mestima i pustinjama. Kreću se u parovima i ponekad formiraju jata, ali to nije njihovo tipično ponašanje, već to rade isključivo iz potrebe za novim resursima hrane. Mogu da prelaze ogromne distance i da trče brzinom od čak 50 km/h. Hrane se raznim biljkama i insektima, ali mogu nedeljama da izdrže bez hrane. Ukoliko je nužno, mogu i da plivaju.

Razmnožavanje: Parenje se odvija tokom maja i juna i tada se ženke bore za naklonost mužjaka. Ženke se mogu pariti više puta i da imaju nekoliko legala po sezoni. Mužjak leži na jajima tokom čega vrlo slabo jede i pije i pri čemu znatno izgubi na težini. Jaja se izlegu nakon 8 nedelja, a o mladima brine otac. Dostižu punu veličinu približno posle 6 meseci, ali mogu ostati u porodičnim grupama sve do sledeće sezone parenja.

Ishrana: Svaštojedi (semenke, voće, insekti, beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Endemična je vrsta u Australiji, gde je i najveća lokalna ptica i jedini preostali član roda Dromaius. Jaja su im veoma velika, zelena i sa debelom ljuskom, a mogu biti teška od 450 do 650 g. Emu ima značajno mesto u Aboridžinskoj mitologiji i nezvanično ga smatraju nacionalnom pticom Australije.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.