Eland antilopa

Taurotragus oryx

Eland antilopa

eland-antilopa

Opis: Eland je druga najveća antilopa na svetu (džinovski eland je najveća). Odrasli mužjak ima visinu grebena od 1,6 m, dok su ženke za 20 cm niže. Mužjaci su znatno krupniji od ženki sa težinom od 400-1000 kg, dok ženke teže 300-600 kg. Oba pola imaju spiralne rogove i vertikalne bele linije na bočnim stranama tela. Ženke su žutosmeđe boje, dok su mužjaci tamniji. Mužjaci imaju i podbradak na vratu.

Način života: Elandi preferiraju život u polusušnim predelima u kojima ima dosta grmlja i žbunja, a često naseljavaju i prerije, šumarke, polupustinje i vrhove planina. Formiraju krda do čak 500 jedinki. Mladi sa majkama formiraju veća krda, dok se mužjaci razdvajaju u manje grupe ili lutaju samostalno. Hrane se ujutru i uveče, odmaraju u hladu tokom vrućina i hvataju sunčeve zrake kada je hladno.

Razmnožavanje: Ženke su polno zrele sa 15-36 meseci, a mužjaci nakon 4-5 godina. Parenje se može desiti bilo kada nakon dostizanja polne zrelosti, ali se najčešće odvija tokom kišne sezone. Najdominantniji mužjak se može pariti sa više ženki. Graviditet ženki traje oko 9 meseci, nakon čega se rađa jedno mladunče. Mladi napuštaju majku sa dve godine života.

Ishrana: Biljojedi (trava, seno, lišće, povrće, voće, zrnevlje).

Zanimljivosti: Eland je najsporija antilopa, sa maksimalnom brzinom od 40 km/h, koja ih brzo izmori. Kada su uplašene, sposobne su da skoče i do 2,5 m iz mesta. Imaju blagu narav i uspešno se gaje zbog mesa i mleka u Južnoj Africi i Rusiji. Ženka može proizvesti do 7 kg mleka dnevno, koje je bogatije mlečnim mastima od kravljeg mleka. Ako se pravilno pripremi, mleko Elanda može stajati i do osam meseci, za razliku od kravljeg koje se ukvari već nakon nekoliko dana.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.