Domaći magarac

Equus asinus

Domaći magarac

domaci-magarac

Opis: Visina varira od 80 do 160 cm, a težina od 80 do 480 kg. Imaju gustu, kratku dlaku, žućkastosive boje. Na gornjoj ivici vrata nalazi se karakteristična griva. Noge su duge i tanke, ali snažne. Vilice i uši su im velike. Prepoznatljiva rika magarca se može čuti i preko 3 km u radijusu.

Način života: Magarac se koristio kao radna životinja preko 5000 godina. Postoji više od 40 miliona jedinki u svetu, uglavnom u nerazvijenim zemljama, gde se primarno koriste kao vučne ili tovarne životinje. U divljini su bili stanovnici stepa i polupustinja, gde su živeli u krdima, slično kao konji.

Razmnožavanje: Dominantan mužjak se pari sa ženkama. Ženka je skotna oko 12 meseci, nakon čega dobije jedno, ređe dva mladunca (blizanci). Polnu zrelost dostižu sa 2 godine života. Mladunci porodice Equidae se rađaju poprilično zreli i mogu da ustanu, doje i trče vrlo brzo nakon rođenja.

Ishrana: Biljojedi (voće, povrće, seno, žitarice).

Zanimljivosti: Magarci su veoma inteligentne, oprezne i druželjubive životinje, koje vole da uče. Tvrdoglavi su, ali jednom kada osoba pridobije njihovo poverenje, postaju prijatni i voljni za druženje i veoma pouzdani partneri u poslu. Mogu da proizvedu visoko koncentrovano, zdravo mleko, koje se koristi u medicini, farmaciji i kozmetici. Hipokrat, otac medicine, je bio prvi koji je pisao o medicinskim svojstvima magarećeg mleka. Kleopatra je imala običaj da se kupa u njemu kako bi očuvala svoju legendarnu lepotu.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.