Domaća ćurka

Meleagris gallopavo

Domaća ćurka

domaca-curka

Opis: Ćurke su velike ptice dugih nogu, vratova i repova koji imaju oblik lepeze. Mužjaci su tamni, sa presijavajućim perjem. Imaju crveni ober (mesnata kožna izraslina koja visi sa brade i grla), resu (viseću kožu koja se pruža preko kljuna sa vrha čela) i crni pernati čuperak na grudima. Glava mužjaka može biti crvena, plava ili bela, zavisno od sezone. Ženke su manje od mužjaka i prostijih su boja. Imaju sivkastu glavu i pernat vrat. Ćurke u proseku teže oko 13,5 kg, a najveća zabeležena težina tela iznosi 39 kg.

Način života: Ćurke vole lišćarske i mešovite četinarsko-lišćarske šume sa raštrkanim pašnjacima, poljima, voćnjacima i sezonskim močvarama. Dnevne su i nemigrirajuće ptice. Preko dana se mogu videti na ispaši u šumarcima i poljanama. Noći provode na drveću. Vrlo su društvene i preko zime obrazuju grupe u kojima vlada određena hijerarhija.

Razmnožavanje: Polno zreli mužjaci provode veliki deo svog vremena šepureći se. To rade slično kao i divlji ćurani, a to podrazumeva širenje repa u lepezu, spuštanje krila i nakostrešivanje perja zajedno sa crnim pernatim čuperkom na grudima. U prirodi se ćurke pare u rano proleće. Odgajaju jedno leglo godišnje. Ženka snese 4 do 17 jaja na kojima leži 25 do 31 dan. Mladi su sposobni da hodaju i samostalno se hrane već u prvih 24 časa nakon izleganja. Mužjaci ne pružaju nikakvu roditeljsku brigu ćurićima.

Ishrana: Svaštojedi (zrnevlje, seme, bilje, povrće, voće i mali beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Iako se dugo smatralo da se pripitomljavanje ćuraka desilo u centralnom delu Srednje Amerike pre oko 2000 godina, skorašnja istraživanja sugerišu da se to zapravo desilo na jugozapadu SAD-a između 200 godine p. n. e. i 500 godine n. e. Bilo kako bilo, svi današnji varijeteti domaćih ćuraka potiču od ćuraka gajenih u centralnom Meksiku koje su naknadno Španci uvezli u Evropu u 16-om veku. Postoji 6 podvrsta koje se međusobno razlikuju po veličini, perju i rasprostranjenosti. Engleski naziv za ćurku proistekao je davno od pogrešno identifikovane, potpuno nesrodne ptice, koja je uvežena u Evropu preko države Turske (Turkey). Njen latinski naziv gallopavo znači “kokoška-paun”.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.