Crveni ibis

Eudocimus ruber

Crveni ibis

crveni-ibis

Opis: Svi ibisi su barske ptice dugih nogu i vratova, ali se Crveni ibisi izdvajaju svojim zapanjujućim crveno-narandžastim perjem i plavo-crnim ivicama krila. Imaju manje plovne kožice između prstiju i tanke, na dole savijene kljunove. Odrasli su 55-63 cm dugi, sa rasponom krila od 54 cm. Teže izmeću 772 i 935 g. Mužjaci su veći od ženki.

Način života: Crveni ibisi preferiraju močvarna staništa poput blatišta i plitkih zaliva. Razmnožavaju se i gnezde na ostrvima sa gustim, niskim rastinjem i u mangrovima blizu ušća reka. Veoma su društvene ptice, kako tokom traganja za hranom, tako i tokom gnežđenja. Žive u jatima od 30 ili više jedinki. Zarad zaštite, grupišu se u velike kolonije od nekoliko hiljada ptica. Dok lete ili tragaju za hranom, znaju da se pripoje i mešovitim jatima sačinjenim od roda, čaplji, kašikara i pataka. Lete ispravljenog vrata, sa kljunom napred.

Razmnožavanje: Parovi prave svoja skromna gnezda na drveću, visoko iznad vode. Da bi privukli ženku, mužjaci izvode razne rituale zavođenja. Pet do šest dana nakon parenja ženka snese 3-5 jaja na kojima obično leži 19-23 dana. Ženke nose jaja u tri navrata: rani novembar, kasni decembar i kasni januar. Nakon uspešnog razmnožavanja parovi ostaju verni i nastavljaju da žive zajedno deleći roditeljske obaveze prema mladima.

Ishrana: Mesojedi (insekti, male ribe, gmizavci, vodozemci i vodeni beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Crveni ibis je jedna od dve nacionalne ptice Trinidada i Tobaga. Druga je Kokriko (Riđoglava čačalaka) i obe ptice su predstavljene na grbu ove zemlje. Iako veći deo vremena provode na nogama, gackajući po vodi, Crveni ibisi su veoma snažni letači. Migratorne su ptice i mogu lako preleteti velike razdaljine. U jatima lete u klasičnoj V formaciji.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.