Crnogrli zlatni fazan

Chrysolophus pictus obscurus

Crnogrli zlatni fazan

crnogrli-zlatni-fazan

Opis: Crnogrli zlatni fazan je hibridna vrsta nastala ukrštanjem Zlatnog i Dijamantskog fazana. Odrasli mužjak liči na Zlatnog fazana, ali ima crno perje na licu i u predelu grla. Ženke imaju tamno braon perje sa tamnim prugama. Odrastao mužjak je 90-105 cm dugačak, pri čemu rep zauzima dve trećine od ukupne dužine tela. Ženke su kraće sa dužinom između 60 i 80 cm. Teže oko 550 g.

Način života: Zlatni fazani potiču iz planinskih šuma zapadne Kine. Međutim, ovaj hibrid Crnogrlog zlatnog fazana se jedino može naći u zatočeništvu, u kolekcijama i fazanerijama širom sveta. Mogu da lete, ali vrlo kratko i nesigurno, pa zato najviše vremena ipak provode na tlu, hodajući. Odlično se slažu sa drugim vrstama ptica.

Razmnožavanje: Ženke zlatnog fazana uglavnom snesu oko 8-12 jaja u aprilu, na kojima leže 22-23 dana. Ptići dobijaju perje nakon 12-14 dana. Žarku boju perja mužjaci ostvare nakon dve godine, ali dostižu seksualnu zrelost već u prvoj godini.

Ishrana: Svaštojedi (zrnevlje, lišće, seme i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Zlatni fazan je čest u zoološkim vrtovima i fazanerijama. Postoje različiti hibridi i mutacije zlatnog fazana, pri čemu se izdvajaju platinasti, srebrni, boje cimeta, lososa, breskve itd. Divlji zlatni fazan je “crveno-zlatan”, po čemu ga odgajivači razlikuju od mutiranih varijacija. Neki ljudi veruju da će im se ispuniti 3 želje ukoliko uhvate zlatnog fazana. Kinezi ih smatraju vesnicima napretka i dobre sreće.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.