Crnoglava ovca

Ovis aries domestica

Crnoglava ovca

crnoglava-ovca

Opis: Crnoglava ovca spada u masnotrtične rase i ima crnu, ređe braon glavu, sa dugim visećim ušima i belim telom. Ova vrsta ovce umesto vune ima kratku dlaku koja joj prekriva telo. Male su, do srednje veličine ovaca. U proseku, mužjaci teže oko 68 kg, a ženke oko 52 kg.

Način života: Ovo je pripitomljena vrsta ovce koja je po ponašanju slična običnoj domaćoj ovci. Kreće se u stadu, pasući travu na širokim pašnjacima.

Razmnožavanje: Mužjaci se bore za naklonost ženki tokom sezone parenja, koja uglavnom počinje u jesen, iako mogu da se pare tokom cele godine. Najdominantniji mužjak se pari sa velikom grupom ženki. Graviditet traje oko pet meseci. Ženka ojagnji jedno, ređe dva jagnjeta (blizanci).

Ishrana: Biljojedi (trava, seno, povrće, voće i zrnevlje).

Zanimljivosti: Ova pripitomljena vrsta potiče iz Somalije, a dovedena je u Južnu Afriku 1870. godine. Tu je ukrštana sa raznim lokalnim rasama, što je rezultiralo ovom “poboljšanom” vrstom kakvu imamo danas. S obzirom da nema vunu, prvenstveno se gaji zbog mesa. Specijalno se gaji i zbog velike količine masti uskladištene u predelu repa koja joj pomaže da opstane u uslovima suše, a koja je veoma cenjena u kulinarstvu. Bolje podnosi vrućinu od ovaca koje imaju vunu.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.