Crni ibis

Plegadis falcinellus

Crni ibis

crni-ibis

Opis: Ovo je vrsta ibisa srednje veličine. Dugačak je od 46 do 66 cm, sa rasponom krila od 80 do 105 cm. Kljun im je dug od 9 do 14 cm. Težina tela varira od 485 do 970 g. Odrasli mužjaci imaju crvenkasto-braon telo i svetlucavo zelena krila. Kljun im je braonkast, a lice tamno, oivičeno plavo-sivom bojom. Noge su braonkasto-crvene boje.

Način života: Crni ibisi se hrane u plićacima, a gnezde u slatkim i brakičnim močvarnim područjima sa gustom i visokom vegetacijom i niskim drvećem i žbunjem. Preferiraju močvare nadomak jezera i reka, ali se mogu naći i u lagunama, poplavljenim i vlažnim livadama i barama. Pretežno se okupljaju i odmaraju na visokom drveću, koja su često daleko od mesta na kome se hrane. Kada migriraju, mogu da formiraju jata od preko 100 jedinki, dok su tokom zimske ili sušne sezone uglavnom u manjim jatima u potrazi za hranom.

Razmnožavanje: Gnezdo im je u vidu platforme sačinjene od grančica i druge vegetacije i obično je od 1 do 7 m iznad vode. Legu 3 do 4 jaja (ponekad 5) na kojima leže oba roditelja u periodu od 20 do 23 dana. Mladi napuštaju gnezdo već nakon 7 dana, ali roditelji nastavljaju da ih hrane još narednih 6 do 7 nedelja. Dobijaju potpuno perje 28 dana nakon izleganja.

Ishrana: Mesojedi (insekti, male ribe, gmizavci, vodozemci i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Crni ibis je najrasprostranjenija vrsta ibisa na svetu. Njegovo naučno ime potiče od grčke reči plegados i latinske reči falcis, koje obe u prevodu znače “srp”, ukazujući na prepoznatljiv, srpasto savijen oblik kljuna.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.